Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Готвят революционни промени във Ф1

Готвят революционни промени във Ф1

72
0

Тимовете във Формула 1 са постигнали съгласие за революционни промени в правилника за тази и 2017 г., за да бъде подобрено шоуто в спорта. След часове наред дискусии в Женева между босовете на тимовете и шефовете на Гран при, двете страни са постигнали консенсус по някои въпроси, съобщава motorsport.com. Променена радикално ще бъде квалификацията, като най-бавният пилот от всеки неин сегмент ще отпада. Идеята е новият формат да влезе в сила още този сезон.

Отново квалификацията ще се състои от 3 части. Първата ще продължава 16 минути, като след 7 мин най-бавният пилот ще отпада. За останалото време от 9 минути на всеки 90 секунди ще бъде елиминиран по един пилот, който е с най-слабо постижение към момента. Така още 6 състезатели ще отпаднат или общо 7 след Q1.

Останалите 15 ще продължат във втората част на квалификацията, която ще е с времетраене 15 мин. След 6 мин най-бавният пилот ще отпадне. В оставащите 9 мин на всяка минута и половина ще отпада по един състезател. така общо 7 пилоти ще напуснат и Q2 и ще останат 8.

Тези осем ще продължат в третата част на сесията за място в решетката. Тя ще трае 14 мин, като след 5 мин най-бавният пилот ще е аут. След това на всеки 90 сек ще бъде елиминират по един, като 1 мин и 30 сек преди края ще са останали двама пилоти, които ще трябва да определят кой ще е най-бърз.

Обсъждани са били и предложения решетката да бъде обръщана, като най-бързите от квалификацията да отиват в дъното на топ 10, но да получават точки. Другият дискутиран вариант бил за въвеждане на система за наказания, включваща добавяне на време към постигнатото от пилота в квалификацията в зависимост от позицията му в шампионата.

Например лидерът в първенството ще получава 4 сек към времето си в първата част на квалификацията, а всеки следващ по-малко. Напрактика това ще води до потегляне от дъното на колоната, тъй като ще означава отпадане още след Q1.

По отношение на аеродинамиката окончателното формулиране на промените за 2017 г. е било отложено за 30 април тази година, тъй като е имало разногласия по доста въпроси.

Всички тези обсъждани промени предстои да бъдат одобрени от Световния съвет на ФИА, като планът е те да бъдат предложени и гласувани още тази година.