Начало Формула 1 ГП на САЩ – коментари преди старта

ГП на САЩ – коментари преди старта

2401
0

Гран при на САЩ е 19-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Надпреварата ще е 41-ата, която носи това название и ще е част от Гран при първенството. В Съединените щати обаче са проведени общо 69 F1 състезания – 11 от тях са издания на Индианаполис 500. Две от надпреварите пък се провеждат на паркинга на прочутия Сизърс Палас в Лас Вегас. Състезания в различни периоди има в Далас, Детройт и Финикс.

От 2012 г. Гран при на САЩ се провежда на пистата Circuit of the Americas (COTA) в Остин, Тексас. Трасето е дело на архитекта, създал всички използвани съвременни конфигурации – Херман Тилке.

Гран при на САЩ в числа

Дължина на пистата – 5,513 км

Брой завои – 20

Брой обиколки – 56

Състезателна дистанция – 308.405 км

Скорост в питлейна – 80 км/ч

Люис Хамилтън държи рекорда за обиколка на COTA – 1:37.392 мин, даден през 2018 г. с Мерцедес

Хамилтън държи и рекорда за обиколка в квалификация – 1:32.237 мин, даден през 2018 г. с Мерцедес в Q3

Пирели предоставя на отборите същите типове гуми, които бяха на разположение и в Мексико – C2, C3 и C4, съответно като хард, медиум и софт

Характеристиките на COTA обаче са много по-различни от тези на Аутодромо Ерманос Родригес. Освен това екипите ще имат възможност в петък да изпробват новите гуми на Пирели за 2020 г. Всеки пилот ще получи по два комплекта софт, които ще може да използва само в тези две сесии.

Кими Райконен спечели миналогодишната Гран при на САЩ, използвайки стратегия с 1 питстоп. Финландецът, тогава пилот на Ферари, потегли с ултрасофт и смени със софт. Втори завърши Макс Верстапен (Ред Бул), при това потегляйки от 18-та позиция на грида. Той също бе с 1 бокс, но изборът му бе софт-суперсофт. Люис Хамилтън (Мерцедес) зае последното място на подиума, като неговият стратегически избор бе за две влизания в пита.

„На трасето в Остин винаги се получава добро шоу – и на пистата, и извън нея“, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола. „Отборите ще получат за тестове C4/софт за 2020 г. Цялата гама за следващия сезон обаче ще е на разположение за тренировки по време на двудневния тест през декември след Гран при на Абу Даби. В Остин има завои от всякакъв тип и добра настилка, така че е чудесно място за изпитания.“