Начало Избрани Сайнц грабна полпозишъна във Великобритания

Сайнц грабна полпозишъна във Великобритания

5447
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц грабна полпозишъна за Гран при на Великобритания в F1. Пилотът на Ферари завъртя най-добрата обиколка за 1:40.983 мин. До него на първа редица ще застане Макс Верстапен. Зад тях ще бъдат Шарл Льоклер и Серхио Перес.

Атмосферните условията на Силвърстоун бяха коренно различни от тези в третата тренировка. Времето бе дъждовно и мокро, което предвещаваше драматична и по-малко предвидима квалификация.

Почти всички пилоти излязоха на мократа писта веднага след старта на първия сегмент от квалификацията. Състоянието на асфалта позволяваше използването на гуми интермедия. Единствено тези на Алпин изглежда решиха да заложат на различна стратегия спрямо своите съперници.

След първите обиколки на пилотите Верстапен поведе колоната, следван от Льоклер, Перес, Хамилтън и Ръсел. Състезателите на Алпин и Себастиан Фетел все още не бяха записали бърза обиколка на мократа писта във Великобритания. Видимостта на трасето бе изключително ниска. Льоклер отново зае първото място.

Условията се подобряваха с всяка измината минута. На отделни места започнаха да се образуват по-сухи състезателни линии. Същевременно Верстапен отново огласи класирането. За момента в зоната на нокаута се намираха цунода Рикиардо, Шумахер, Фетел и Магнусен.

Верстапен продължаваше да става все по-бърз и записа обиколка за 1:40.975. В по-задната част на колоната имаше постоянни размествания на пилотите.

До края на Q1 пистата ставаше все по-приятна за каране. В крайна сметка сред отпадналите се озоваха Албон, Магнусен, Фетел, Шумахер и Строл. Изненадващо Латифи успя да изпревари своя съотборник и премина напред.

Латифи пръв излезе на мократа и хлъзгава писта Силвърстоун. Малко по-късно всички с изключение на автомобилите на Мерцедес напуснаха своите гаража. Асфалтът продължаваше да бъде доста коварен и с малко сцепление.

Верстапен отново зададе темпото с обиколка за 1:41.486 мин. Зад него бяха Перес, Хамилтън, Ръсел, Алонсо, Льоклер и Ботас. Норис също показа добро темпо на мокро и излезе на второ място, докато Льоклер оглави класирането за няколко секунди. След това Верстапен отново показа страхотна скорост в променливи условия и подобри постижението си.

След преполовяването на втория сегмент от квалификацията на пистата Силвърстоун отново започна да превалява дъжд. Така условията на пистата ставаха по-лоши и неподходящи за каране. Част от състезателите, сред които Ландо Норис, се оплакаха от аквапланинг.

До края на Q2 нямаше съществено подобряване на времената заради усложняващата се обстановка на пистата. От това пострадаха Гасли, Ботас, Цунода, Рикиардо и Окон. Всички те приключиха своето участие в сесията. Съвсем неочаквано Латифи даде 10-то време и се класира за участие в третата фаза на квалификацията.

Пилотите на Ферари окупираха изхода на бокса още преди старта на Q3. Всички останали болиди също излязоха на пистата, която стана още по-хлъзгава и мокра. Сайнц получи съобщение по радиото, според което има вероятност за нова порция валежи от дъжд в самия край на сесията.

Льоклер оглави класирането, но веднага бе изместен от Жу и Норис. Верстапен също се движеше много бързо, но се завъртя. За щастие успя да остане на пистата. Същевременно Алонсо излезе на първо място. След това лидерството бе поето от Льоклер и Сайнц.

Верстапен записа феноменална обиколка и даде заявка за полпозишъна. Зад него бяха Хамилтън и Ръсел. Пилотът на Ред Бул продължаваше да ставаа все по-бърз и по-бърз на мокрото трасе край Нортхемптън след като записа обиколка за 1:42.996 мин.

В последните мигове на квалификацията във Великобритания Верстапен, Сайнц и Льоклер водеха борба за полпозишъна. Испанецът успя да запише невероятна обиколка, която му позволи да спечели първи полпозишън в своята кариера.

Втори остана Верстапен, следван от Льоклер, Перес, Хамилтън и Норис. Топ 10 допълниха Алонсо, Ръсел, Жу и Латифи.