Начало Избрани Гран при на Австралия направи промени в графика си

Гран при на Австралия направи промени в графика си

22399
0
Гран при на Австралия 2022
снимка, Алфа Ромео

Гран при на Австралия направи промени в графика си. Организаторите на надпреварата в Мелбърн обявиха кога ще се проведат всички сесии по време на състезателния уикенд.

Гран при на Австралия 2023 ще се проведе в периода 30 март- 2 април. Това ще бъде 26-тото издание на надпреварата в Мелбърн и второ на обновената писта Албърт парк. Тази година трасето ще приеме за първи път поддържащите серии F2 и F3 като част от новото споразумение, което бе подписано с Либърти Медия. Според него, стартът в Австралия ще остане в календара на F1 до 2037 г. и ще бъде откриващ кръг поне 5 пъти.

5.278-километровата писта в Мелбърн е непрекъсната част от календата на F1 от 1996 г. Изключение правят сезоните 2020 и 2021, когато събитието бе отменено заради пандемията от коронавирус. През 2021 г. пистата претърпя основен ремонт, който включваше пълно преасфалтиране и промяна на някои завои. Последното издание на Гран при на Австралия бе спечелено от Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари завърши пред Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

Както обикновено, четвъртъкът ще бъде посветен на националните категории. За разлика от последните години, Supercars ще проведе първото си състезание през първия ден от рейс уикенда.

Австралийските серии ще проведат две тренировки и две квалификации, за да определят стартовите решетки за Състезания 1 и 2 в четвъртък. След това ще се проведе  състезание. После останалите категории ще се развихрят в петък. Това включва първите две тренировки в тренировки F1 в 12:30 и 16:00 ч. местно време (04:30 и 08:00 ч. българско).

Тренировки и квалификации ще има и за поддържащите серии F2 и F3. Същевременно Supercars ще излязат на пистата само веднъж за второто си състезание, което ще е с дължина 100 км. Накрая сериите ще има в събота още две квалификационни сесии, преди да се завърнат вечерта за третото и последни състезание за уикенда.

В събота ще се проведат и спринтови състезания за F2 и F3, докато F1 ще проведе третата си тренировка в 12:30 ч. преди квалификацията в 16:00 ч. В неделя ще се проведат основните състезания за F2 и F3, четвъртото и последно състезание за Supercars, както и Гран при на Австралия. Състезанието на пистата Албърт парк ще започне в 15 часа местно време (7 часа българско).

„Развълнувани сме да приветстваме F2 и F3 в Гран При на Австралия 2023“, каза мениджърът на отдела за моторни спортове в Australian Grand Prix Corporation Дейвид Кориган.

„Имаме австралийците на пистата във всяка категория. Благодарение на това феновете могат да очакват четири изпълнени с екшън състезателни дни.“

„Завръщането на популярните категории Supercars и Порше Карера Къп допълва невероятно вълнуващия график на пистата. За първи път в историята състезанията за двете категории ще се проведат в четвъртък.“

Подобно на последните няколко години, Гран при на Австралия отново ще бъде спонсорирана от Ролекс. Швейцарският производител на луксозни часовници е основен партньор и на F1.