Начало MotoGP News Гран при на Австралия за F1 и MotoGP отменени за втора поредна...

Гран при на Австралия за F1 и MotoGP отменени за втора поредна година

1314
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: Пирели

Стартовете за Гран при на Австралия от световните шампионати на Формула 1 и MotoGP бяха отменени за втора поредна година

F1 състезанието бе насрочено да е първо в календара, но бе отложено за ноември. Причината бяха изискванията на австралийските власти за карантина на всички пристигащи в страната, които в Гран при не бяха приети.

„Знаем, че това не е новината, която MotoGP и Формула 1 феновете искат да чуят“, заяви CEO-то на Australian Grand Prix Corporation Андрю Уестакот. „Благодаря на правителството на Виктория, Формула 1 и Дорна Спортс за упорството и подкрепата в този предизвикателен период.“

От Формула 1 оповестиха, че са уверени в провеждането на 23 старта през сезон 2021.

„Разочароващо е, че няма да се състезаваме в Австралия този сезон. Уверени сме обаче, че ще успеем да проведем 23 състезания през сезон 2021. Имаме различни опции, които могат да попълнят слота на Гран при на Австралия. Ще работим по подробностите през предстоящите седмици и ще дадем информация, когато дискусиите приключат“, се казва в изявлението от ръководството на F1.

И стартът на MotoGP в Австралия бе отменен

Състезанието, насрочено на 24 октомври на остров Филип Айлънд, няма да се проведе също за втора поредна година. Промяната в календара означава, че състезанието в Малайзия ще се състои една седмица по-рано.

От началото на месеца има спекулации, че старт в Портимао ще замени евентуална отмяна на този в Австралия. Уикендът в Португалия се предвижда за 5-7 ноември.

„Допълнителна информация ще бъде предотставена при финализиране на сделката от двете страни (Португалия и MotoGP)“, съобщиха от първенството.

За момента MotoGP е в лятната си ваканция. Предстоят два последователни старта на Ред Бул Ринг в началото на август.