Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Азербайджан – Възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Азербайджан – Възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1335
0
Гран при на Азербайджан
снимка: Пирели

Гран при на Азербайджан е осмата надпревара за 2022 от световния шампионат на F1. Надпреварата се провежда по улиците на Баку. Дължината на трасето е 6.003км като това го прави третото най-дълго в календара.

Шарл Льоклер стана първият пилот, печелил квалификацията тук повече от един път и ще стартира от полпозишън. Зад него се нарежда победителят от миналогодишната надпревара тук, Серхио Перес. Двамата бяха най-бързи във всички сесии от началото на уикенда. На втора редица потеглят Макс Верстапен и Карлос Сайнц.

Според доставчика на гуми, Пирели, най-бързата стратегия ще е с едно спиране в бокса. Те предлагат два варианта за това като единият ще бъде със старт на медиум и смяна за твърди гуми между 18-23 обиколка. Другият е да се стартира с най-меките гуми, които да бъдат сменени между 14-20 тур.

Стратегията обаче ще бъде силно повлияна от потенциални инциденти, които се случват често в Баку.

Всички пилоти с изключение на тези на Астън Мартин разполагат с чисто нови твърди гуми. Повечето от състезателите разполагат с нови средно твърди гуми, но Льоклер и Сайнц имат един комплект повече от пилотите, стартиращи около тях.