Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шарл Льоклер на полпозишън в Баку. Перес отново пред Верстапен.

Шарл Льоклер на полпозишън в Баку. Перес отново пред Верстапен.

5941
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Азербайджан с убедителна преднина. Зад него останаха Перес и Верстапен. Макар и да бе най-бърз след първите бързи турове в Q3, Сайнц остана едва четвърти след грешка в последната си обиколка.

Температурата бе значително по-ниска от тази по време на FP3 като тази на въздуха бе 24 градуса, а тази на пистата – 34.

Квалификацията започна с 15 минути закъснение. Причина за това бе закъснението в последната тренировка и изискванията за 2 часа почивка между двете сесии. Пръв на пистата излезе Ландо Норис. Голяма част от пилотите го последваха и Хамилтън каза по радиото, че очаква много трафик.

След първите бързи обиколки, Верстапен бе най-бърз с 1:42.938. Зад него останаха Перес и двамата пилоти на Ферари. Заплашени от отпадане пък бяха Албон, Ботас, Латифи, Строл и Шумахер.

Две минути и половина преди края на Q1, Ланс Строл се удари в стената, с което предизвика червен флаг. Така канадецът отпадна от квалификацията и остана 19-ти.

След подновяването на сесията много от пилотите побързаха да излязат на пистата и да започнат обиколката си. Това предизвика голямо струпване в част от колоната. В самия край Алонсо предизвика и жълти флагове след като излезе от пистата. Движещият се зад него Албон се оплака по радиото и поиска Фернандо да бъде разследван, защото според него това е било умишлено. Той бе сред отпадналите в Q1, заедно с Магнусен, Латифи, Строл и Шумахер.

Почти всички излязоха бързо на пистата за началото на Q2 с изключение на пилотите на Алфа Ромео. След първите бързи турове Сайнц водеше пред Льоклер, Верстапен и Перес. Себастиан Фетел пък се удари в стената и предизвика жълти флагове. По колата му обаче нямаше видими щети и той продължи участието си.

Междувременно бе обявено, че Люис Хамилтън ще бъде разследван след края на тренировката затова, че е карал прекалено бавно в загряващата си обиколка. Той бе сред застрашените от отпадане, но в крайна сметка успя да запише 6-то време в този сегмент на квалификацията.

В края на Q2 отпадна Ландо Норис, който се завъртя по време на бързия си тур. Освен него участието си приключиха Рикиардо, Окон, Жу и Ботас.

След първите бързи обиколки в Q3 начело бе Карлос Сайнц. На около половин десета зад него бе съотборникът му, Шарл Льоклер. Трети и четвърти бяха съответно Перес и Верстапен с по-малко от две десети изоставане. Гасли пък бе най-бърз сред останалите и се намираше на пета позиция.

Сайнц обаче направи грешка в последната обиколка и не можа да подобри времето си. Льоклер пък бе по-бърз с 5 десети и излезе начело. Перес и Верстапен също подобриха своите обиколки но останаха съответно втори и трети, докато Сайнц завърши четвърти.