Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн отново е под въпрос

Гран при на Бахрейн отново е под въпрос

39
0
Бахрейн,Мерцедес,Михаел Шумахер

Състезанието в Бахрейн може да бъде отменено и през тази година. Това стана ясно след изказване на Набеел Раджаб, президент на Бахрейнския център за граждански права. Заради обтегната вътрешнополитическа обстановка надпреварата през миналата година бе отменена и има голяма вероятност и предвиденото за 22 април състезание в кралството също да бъде отменено. Раджаб се подкани пилоти и отбори, да бойкотират провеждането на състезанието.

„Правителството иска чрез провеждането на състезанието да покаже на останалия свят, че всичко отново е нормално“, цитиран е Раджаб от guardian.co.uk.

Това че положението на малка островна държава не е мирно, показаха новините от преди повече от година. Реномираното британско списание The Economist оцени Бахрейн в скоро публикуваната студия Democracy index 2011 като „авторитарен режим“, в който няма независимо правосъдие, свободни избори и свобода на пресата.

Раджаб е бил жертва на нападение в изминалия петък. След разпръсната от полицията демонстрация, той е бил нападнат и удрян, както съобщи арабската агенция Aljazeera.

„Предпочитаме състезанието да не се проведе и се надяваме пилотите и отборите да ни разберат. Сигурен съм, че те уважават човешките права.“

През миналата година състезанието първо бе отложено, а в крайна сметка и отменено. Още тогава личности, като бившият президент на ФИА, Макс Мозли, се произнесоха срещу провеждането на състезание в белязаната от политически размирици страна.