Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн ще бъде без публика

Гран при на Бахрейн ще бъде без публика

2818
0
Бахрейн, Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Пирели

Гран при на Бахрейн в F1 ще се проведе без публика тази година. Решението е на промоутърите на състезанието, като причината за него е разпространението на коронавируса COVID-19.

Надпреварата на пистата Сахир трябва да бъде 2-и кръг от шампионата и да се състои на 20-22 март. Сезонът ще започне по план с Гран при на Австралия на 13-15 март. Заради вируса Гран при на Китай бе отложено.

„Като страна домакин на F1, благосъстоянието на феновете и състезателите е огромна отговорност за нас”, се казва още в изявлението.

Като се има предвид непрекъснатото разпространение на COVID-19 в световен мащаб, организирането на голямо спортно събитие, което е отворено за обществеността и позволява на хиляди чужденци и местни фенове да си взаимодействат в непосредствена близост, не би било правилното нещо.

За да се гарантира, че нито спортът, нито неговата световна фенска база няма да са изложени на негативно въздействие, самият състезателен уикенд ще се състои само като телевизионно събитие.”

Навременните действия на Бахрейн за предотвратяване, идентифициране и изолиране на случаите с COVID-19 са изключително успешни до момента. Подходът включва бързи, проактивни мерки за идентифициране на засегнатите от вируса, като преобладаващата част от случаите са свързани с пътуващите в страната по въздух.

Агресивните мерки за социално дистанциране допълнително повишават ефективността при предотвратяване на разпространението на вируса. Нещо, което очевидно е почти невъзможно да се поддържа, ако състезанието се състои, както бе планирано с фенове на пистата.”