Начало Избрани Гран при на Бахрейн – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Бахрейн – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1422
0
Гран при на Бахрейн 2023
снимка, Пирели

Гран при на Бахрейн е откриващ кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. Състезанието се провежда на изкуствено осветление на пистата Сахир

Сезон 2023 в F1 отново започва в Бахрейн. Подобно на предишните две кампании, Сахир отново ще даде началото на новия сезон в най-високото ниво на моторните спортове. Тази година Международната писта в Бахрейн бе домакин и на предсезонните тестове, които се проведоха миналата седмица.

Макс Верстапен спечели първата квалификация за сезон 2023 в F1. Пилотът на Ред Бул записа 21-ви полпозишън в кариерата си. До него на първа редица ще застане съотборникът му Серхио Перес. На втората стартова редица ще бъдат състезателите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Пети е Фернандо Алонсо от Астън Мартин, следван от пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Челната десетка в днешната Гран при на Бахрейн се допълва от Ланс Строл (Астън Мартин), Естебан Окон (Алпин) и Нико Хюлкенберг с Хаас.

Според доставчика на гуми в F1 Пирели най-бързата стратегия за Гран при на Бахрейн е с две спирания в бокса

Първият вариант е потегляне със софт за 14-20 обиколки. После се слага хард до обиколка 35-42, а накрая отново се слага най-меката смес на Пирели. Втората опция е стартиране със софт за 12-17 обиколки, след което хард от 31-ва до 38-ма обиколка, а накрая отново се слага хард.

Има и алтернативна стратегия, при която се потегля със софт в продължение на 15-21 об. После се използва медиум до обиколка 35-42, след което отново се слагат меки гуми.

Възможна е и четвърта стратегия. При нея се стартира със софт за 12-16 тура. После се слага хард до обиколка 33-38, след което се слага медиум. Този вариант е по-бавен от предишните три и не е за предпочитане. Разбира се, промени в стратегиите може да има при наличие на виртуална или реална кола за сигурност или червен флаг.

стратегиите в Бахрейн
снимка, Пирели
налични гуми в Бахрейн
снимка, Пирели

Гран при на Бахрейн 2023 ще бъде дебютна надпревара за новаците Оскар Пиастри (Макларън) и Логан Сарджънт (Уилямс). Това ще бъде и първо състезание за Ник де Врис с Алфа Таури, Нико Хюлкенберг с Хаас, Фернандо Алонсо с Астън Мартин и Пиер Гасли с Алпин.