Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Белгия – перспективата на Косуърт

Гран при на Белгия – перспективата на Косуърт

51
0

Спа-Франкоршамп е от историческите писти във Формула 1 и една от най-обичаните от пилотите в Гран при. Заедно с Монца това са двете трасета, поставящи най-високи изисквания върху двигателите за цялата състезателна година.

Със своите 7,004 км Спа е най-дългата писта в календара и поставя акцента върху чистата мощност на агрегатите с комбинацията от средно- до високоскоростни завои и дълги прави, включващи забележителни промени в денивелацията. Там е регистрирана втората най-висока средна скорост за сезона.

Мощността на моторите е от сериозно значение за доброто време за обиколка на Спа. Нивата на аеросцепление обикновено са средни, като това намалява ефекта на аеродинамиката, макар че гъвкавостта на шасито въпреки всичко играе роля в по-бавните места на трасето.

Гран при на Белгия не се проведе през 2006 г. – последният сезон на Косуърт преди оттеглянето на компанията от Формула 1, така че звукът на британски двигател се чу за последно в Ардените преди пет години. За периода 1998-2005 г. пък агрегатите бяха 10-цилиндрови, а преди това се използваха V8.