Начало Избрани Гран при на Белгия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Белгия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

628
0
Гран при на Белгия 2023
снимка, Георги Тодоров/Lapbg

Гран при на Белгия е дванадесети кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на пистата „Спа-Франкоршамп“. Тя е с дължина 7.004 км и е разположена в планинско-хълмистата област Ардени. Уикендът в Белгия е последен преди началото на лятната пауза в F1.

Шарл Льоклер ще потегли от първа позиция в днешната Гран при на Белгия. До него застава Серхио Перес. Състезателят на Ред Бул е един от фаворитите за спечелване на надпреварата на Спа

На втора стартова редица в Белгия застават Люис Хамилтън (Мерцедес) и Карлос Сайнц (Ферари). Зад тях са Оскар Пиастри (Макларън) и Макс Верстапен с Ред Бул. Нидерландецът беше най-бърз в петъчната квалификация, но потегля с пет места назад заради смяна на скоростна кутия. Верстапен е най-големият фаворит за победата в днешната Гран при на Белгия. На четвърта стартова редица са Ландо Норис (Макларън) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Челната десетка допълват пилотите на Астън Мартин Фернандо Алонсо и Ланс Строл.

Гран при на Белгия трябва да се проведе при променливи условия. Разположението на пистата „Спа“ често е причина състезанията да се провеждат на мокър асфалт. Тъй като Спа е с дължина малко над 7 км, в немалко случаи една част на трасето е била мокра, а друга- суха. До момента абсолютно всички сесии от състезателния уикенд се проведоха на наводнена или изсъхваща писта.

От Пирели смятат, че най-бързата стратегия в Белгия може да бъде както с едно, така и с две спирания в бокса. Първата опция пред пилотите е стартиране със софт за 10-15 обиколки. След това се използва медиум до обиколка 25-30. Накрая състезанието в Унгария трябва да бъде затворено с още един комплект медиум.

Вторият вариант в Белгия е потегляне със софт до обиколка 10-15. После има стинт с медиум до обиколка 28-33 след което надпреварата се затваря отново със софт.

Има и опция състезанието на Спа да бъде затворени с едно спиране в бокса. Единият вариант е старт със средно твърди до обиколка 14-20, след което се слагат твърди. Последната опция е потегляне с най-меките гуми и смята с твърди от 12-та до 18-та обиколка. Разбира се, стратегиите могат да се разбъркат ако на трасето вали дъжд. Това ще накара отборите и пилотите отново да използват гуми за мокро или интермедии.