Начало Форум Гран при на Емилия Романя – коментари преди старта

Гран при на Емилия Романя – коментари преди старта

2433
0
Имола
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Емилия Романя е 13-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г. За това състезание първенството се завръща на пистата Имола за първи път от 2006 г. насам. От Пирели са избрали да предоставят на отборите за този състезателен уикенд гуми от типовете C2, C3 и C4, съответно като хард, медиум и софт.

Гран при на Емилия Романя е в уикенда след надпреварата в Портимао, Португалия

Разстоянието е доста голямо и за да не се натоварват логистично екипите, бе взето решение на Имола да не се провеждат тренировки в петък. Ще има само една, 90-минутна сесия в събота. Вследствие на това от Пирели предоставят на всеки пилот 3 комплекта по-малко гуми от обичайното количество – 10, а не 13. Типовете са по 2 комплекта хард и медиум и 6 софт. След свободната тренировка в събота ще бъдат върнати по 3 чифта. По този начин състезателите ще имат на разположение същия брой гуми за квалификацията и състезанието като в нормален 3-дневен уикенд.

Като много исторически трасета в Европа, Имола е създадена след Втората световна война. Впоследствие става постоянна писта. Първото състезание от Формула 1, което се провежда там, е през 1963 г., но тогава то е извън шампионата.

През годините конфигурацията на пистата претърпява множество модификации. Последната промяна бе построяването на нов комплекс на старт-финалната права.

На Имола се кара в посока обратна на часовниковата стрелка. Има 12 леви и 9 десни завоя. Пистата е доста тясна на места, което прави изпреварванията доста сложни. Асфалтът е сравнително гладък и не натоварва прекалено гумите, но има неравности и някои доста големи бордюри.

„На Имола всички ще трябва да се адаптират бързо. Пистата е нова за повечето пилоти. Смятаме, че мястото ще допадне на пилотите, тъй като усещането там е за класическо трасе – също като на Муджело. Намирането на точните настройки възможно най-бързо ще е ключово за успеха. Времето в този период от годината е непредсказуемо“, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.