Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Имола ще има само една тренировка

На Имола ще има само една тренировка

2164
0
Имола
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборите от Формула 1 ще направят само една свободна тренировка по време на състезателния уикенд на пистата Имола. Гран при на Емилия Романя ще се проведе на трасето на 1 ноември. Състезанието бе потвърдено официално заедно с включването на Нюрбургринг (Германия) и Портимао (Португалия) в календара.

Още при обявяване на трите старта направи впечатление, че уикендът на Имола е двудневен – 31 октомври-1 ноември

Впоследствие това бе обяснено с логистичното предизвикателство да се пропътуват около 2500 километра от португалската писта до Италия. ФИА, Формула 1 и организаторите са предпочели да намалят сесиите.

Единствената свободна тренировка ще се проведе в събота сутринта от 10 часа местно време и ще е 90 минути. Състезанието е с час по-рано от обичайния за европейските надпревари – 13:10 часа местно време. Кръг от Формула 1 не се е провеждал на Имола от 2006 г.

Двудневен състезателен уикенд ще е интересен експеримент. За подобно намаляване работата на отборите се говори от известно време във връзка с увеличаване броя на надпреварите в календара. По принцип за тази година бяха предвидени 22 кръга. Пандемията от коронавируса обаче бе причина за принудителна пауза в световния спорт. ФИА и Формула 1 обединиха усилия, за да организират календар, който имат желание да се състои от поне 15 надпревари. Досега потвърдените са 13, така че целта изглежда постижима. Във Виетнам все още се надяват да проведат първо състезание в Ханой. Търси се вариант то да се комбинира с поне още един старт в Азия. От Китай все още няма официално съобщение за отмяна на надпреварата, въпреки че местните власти забраниха масови прояви до края на година.

Работи се върху вариант за състезание в Малайзия

Организаторите от Сепанг обаче не са особено склонни да приемат Формула 1, тъй като няма гаранция, че ще е разрешено пускането на зрители. Освен това работата по подготовката на такъв старт е сериозна и те не са сигурни, че искат да се нагърбват при толкова кратко време за реакция.

Либърти Медия се надява да приключи сезона с два кръга в Бахрейн и финал в Абу Даби.