Начало Избрани Льоклер спечели квалификацията на Пол Рикар

Льоклер спечели квалификацията на Пол Рикар

5728
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията на Пол Рикар. Пилотът на Ферари записа най-бързата обиколка за 1:30.872 мин и бе единствен, който слезе под рамките на минута и 31 секунди за обиколка. Втори и трети финишираха Макс Верстапен и Серхио Перес.

Както обикновено, времето на Пол Рикар бе много горещо и сухо. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 30 и 55 градуса по Целзий.

Първи на трасето излезе един от местните любимци Пиер Гасли. Пилотът на Алфа Таури ще даде всичко от себе си, за да намери място в Q3. Заедно с него бе Ланс Строл от тима на Астън Мартин.

Абсолютно всички участници в сесията бяха с гуми софт. Първото истинско време бе записано от Шарл Льоклер- 1:31.727. Пилотът на Ферари ще опита да спечели полпозишън и във Франция. Основните му съперници са Макс Верстапен и Серхио Перес от Ред Бул. Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц ще потегли от последна стартова редица заради смяна на двигателя. Така на практика испанецът отпада от борбата за първата позиция.

Верстапен и Перес дадоха второ и трето време. Трафикът на Пол Рикар отново оказа влияние в първия сегмент от квалификацията.

За момента в зоната на нокаута се намираха Жу, Шумахер, Латифи, Фетел и Магнусен. Датският състезател също използва чисто нов двигател и ще стартира до Сайнц. Испанецът все пак излезе на пистата и даде трето време. В сравнението по сектори Льоклер беше най-бърз в техните участъци, докато Верстапен имаше по-добра скорост на дългата права Мистрал, която е разделена от шикан.

В заключителната част на Q1 всички излязоха на пистата с изключение на състезателите на Ферари и Ландо Норис. Гуаню Жу първи направи опит да подобри своето време, докато Албон се завъртя на шикана, който разделя най-дългата права на трасето.

След всички размествания отпаднаха Латифи, Шумахер, Жу, Строл и Гасли. Германецът даде време в топ 10, но то бе изтрито заради излизане извън очертанията на трети завой.

От екипа на Хаас поискаха преразглеждане на решението на рейс контрола и изтриването на обиколката на Шумахер. В крайна сметка 23-годишният германец приключи участието си в квалификационната сесия на Пол Рикар.

Веднага след началото на втория сегмент от квалификацията Льоклер, Верстапен и всички останали с изключение на Сайнц излязоха на трасето. Норис успя да изпревари пилотите на Мерцедес, преди Льоклер да запише първо време за 1:32.587. 24-годишният състезател от Монако веднага бе изместен от Перес и Верстапен. Нидерландецът записа феноменална обиколка за 1:31.990 мин.

На свой ред Сайнц оглави класирането с време за 1:31.081. В същото време под чертата бяха Фетел, Ръсел, Окон, Албон и Цунода.

В края на Q2 Окон опита да се измъкне от зоната на изпадащите, но отново бе изместен надолу. След многократните размествания отпаднаха Рикиардо, Окон, Ботас, Фетел и Албон. В челото Льоклер даде второ време.

Льоклер поведе колоната на излизане от бокса. Монегаскът пропусна пред себе си Карлос Сайнц. Така от Скудерията искаха да използват ефект на изтегляне на правата Мистрал. Единствено Магнусен бе в гаража на своя отбор.

Сайнц започна скоростна обиколка, но върна газта. Първото най-добро време записа Перес- 1:31.640 мин. Мексиканецът веднага бе изместен от Льоклер и Ветррстапен, докато Ръсел и Хамилтън заеха четвъртото и петото място.


Всички пилоти с изключение на Магнусен сложиха нов комплект меки гуми на Пирели и излязоха на пистата Пол Рикар за финалните си опити за по-бърза обиколка.

Льоклер отново използва въздушната струя от своя съотборник и подобри своето постижение с 0.337 сек. Верстапен така и не подобри своето постижение и остана втори. Трети и четвърти финишираха Перес и Хамилтън. След тях се наредиха Норис, Ръсел, Алонсо, Цунода, Сайнц и Магнусен.