Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Индия окончателно отпадна от F1 календара за догодина

Гран при на Индия окончателно отпадна от F1 календара за догодина

96
0
Буд,Гран при на Индия,писта

Гран при на Индия окончателно отпадна от календара на Формула 1 за догодина. Планът е състезанието да се върне в листата на надпреварите в началото на 2015 г.

Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун заяви, че причината за промяната е желанието на организаторите стартът да бъде преместен в началото на състезателната година (през март). Ако това бъде приложено за 2015-та, то те трябваше да организират две надпревари в рамките на шест месеца, което няма икономическо основание.

Нашето желание, когато подписахме петгодишен договор с Джайпее, бе Индия да е през първата половина на сезона. Те поискаха да са през октомври. Дадохме им такъв слот, но сега решихме да преместим състезанието по-рано през 2015 г. И се оказа, че (двата старта) са прекалено близо. Разговаряхме с промоутърите и смятаме, че е най-добре да няма състезание през 2014-та – обясни Екълстоун.

82-годишният англичанин намекна, че Гран при на Индия вероятно няма да се състои догодина още в Унгария, където се проведе последният кръг от Формула 1 преди лятната почивка.

Стартът в Корея също е под въпрос заради финансови проблеми на организаторите там. За 2014 г. в шампионата влизат три старта – Ню Джърси (САЩ), Сочи (Русия) и Австрия. Самият Екълстоун заяви, че календарът няма да е повече от 20 старта, а това означава дори след отпадането на Индия, че поне още една надпревара е в опасност.