Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Испания остава в календара на F1 до 2026

Гран при на Испания остава в календара на F1 до 2026

716
0
Kaталуния
Kaталуния, снимка Пирели

Гран при на Испания ще остане в календара на F1 поне до края на 2026. Организаторите на надпреварата подписаха удължение на сегашния договор на трасето за още 5 години. Така пистата Каталуния ще продължи да приема състезания от най-високото ниво на автомобилния спорт. 


Като част от новото споразумение съоръженията и трасето ще бъдат подобрени до пролетта на следващата година, за да отговарят на най-новите изисквания. F1 дебютира на пистата край Барселона през 1991 и оттогава е неизменна част от календара. Най-успешните състезатели са Михаел Шумахер и Люис Хамилтън, като двамата имат по 6 успеха.

„Имаме удоволствието да обявим тази сделка с пистата Барселона-Каталуния. Искам да благодаря на промоутъра и властите за техния ентусиазъм и ангажимент за запазят F1 в Барселона. По пистата и съоръженията ще има много подобрения, които имат за цел да продължат дългата ни история заедно. Отборите и пилотите винаги очакват с нетърпение да се състезават на трасето и да посетят каталунската столица. Също така испанските фенове ще продължат да виждат отблизо своите национални герои Фернандо Алонсо и Карло Сайнц“, сподели изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали.

‘Приветстваме подновяването на този договор, който включва взаимен ангажимент, който да ни помогне да направим пистата Барселона-Каталуния в модел и световен еталон за устойчивост, прилаган към този тъп съоръжения. Искаме трасето да се превърне в изразител на зелената трансформация и адаптирането на инфраструктурите към изискванията на извънредната климатична ситуация“, заяви министърът на бизнеса и труда в Каталуния, както и президент на пистата край Барселона Роджър Торент.

Освен F1, испанското трасе ще продължи да приема надпревари от Световния шампионат по мотoциклетизъм (MotoGP) и Световния Супербайк шампионат (WSBK).