Начало Форум Гран при на Италия – коментари преди старта

Гран при на Италия – коментари преди старта

1970
0
Монца, Гран при на Италия, писта
снимка: Пирели

Пирели ще предостави на отборите от Формула 1 същите гуми, които бяха използвани и при предишните две издания на Гран при на Италия – C2, C3 и C4 съответно като хард, медиум и софт. Смесите са от средата на гамата и покриваш широк спектър от условия. Изборът е направен, за да покрие характеристиките на пистата Монца. Освен прочутите й прави има и няколко по-технични секции. Надпреварата ще се проведе в края на италианското лято, когато температурите могат да са доста високи. Прогнозата е, че в дните от петък до неделя ще е слънчево с максимални температури до 29-30 градуса. Не се очакват валежи.

Монца е едно от класическите трасета за Формула 1

Максималните скорости там са близо до 360 км/ч. В завоите болидите разчитат повече на механичното сцепление от гумите. При по-ниското ниво на аеропритискане те се пързалят повече, което увеличава износването им.

Миналогодишното състезание бе спечелено от Шарл Льоклер със стратегия с едно спиране в бокса

Той стартира от полпозишън и единствен избра да потегли със софт, който след това смени с хард. Останалите пилоти с 1 бокс предпочетоха варианта софт-медиум. Люис Хамилтън бе с два бокса и финишира на по-малко от секунда зад Льоклер.

Рекордът на пистата от 1:19.119 мин е на Кими Райконен от квалификацията преди две години. Най-бързата обиколка в състезание на Монца обаче все още е на Рубенс Барикело от 2004 г.

„За първи път в историята ще има два поредни състезателни уикенда в Италия, които ще са с различни гуми. За разлика от Муджело Монца е позната на екипите. Отборите имат много данни за пистата и поведението на гумите, тъй като миналата година бяха използвани същите смеси. Сега обаче колите са значително по-бързи. Възможни са стратегии и с един, и с два питстопа“, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.