Начало Форум Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Италия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

2917
0
Гумите на Монца; Снимка: Пирели
Гумите на Монца; Снимка: Пирели

Гран при на Италия е 14-ти кръг от световния шампионат на Формула 1. Надпреварата се провежда на пистата Монца от 1950 година, с едно единствено изключение през сезон 1980, когато Гран при на Италия е на Имола пореди ремонт на Монца.

Монца; Снимка: Пирели
Монца; Снимка: Пирели

Макс Верстапен спечели полпозишъна след наказанието на Валтери Ботас, който беше пръв на спринтовата квалификация. До него ще стартира бившият му съотборник Даниел Рикиардо, а на втора редица са Ландо Норис и Люис Хамилтън. Пиер Гасли отпадна в първа обиколка на спринтовата квалификация и ще потегли от бокса. Последен на стартовата редица ще бъде Валтери Ботас, който е наказан заради смяна на задвижващата система.

Според Пирели най-бързите стратегии са с едно спиране за смяна на гуми: от 27 до 33 обиколка за пилотите, които стартират с медиум и използват софт до края на състезанието или по-ранен стоп за тези, които стартират със софт и сменят между 15 и 20 тур с медиум.
Пирели оценяват стратегията с използване на медиум и после (17-25 об.) хард като малко по-бърза, отколкото комбинацията от софт и хард (със смяна между 12 и 17 об.), но се очаква и двата варианта да бъдат по-бавни, отколкото състезание с медиум и софт гуми.
Стратегия с повече от едно спиране в бокса е възможно да бъде печеливша само ако излезе кола на сигурността.