Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас потегля от дъното на колоната в неделя на Монца

Ботас потегля от дъното на колоната в неделя на Монца

3011
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас ще потегли от дъното на колоната в Гран при на Италия след замяна на компонентите от неговата задвижваща система.

От отбора на Мерцедес разкриха повече детайли относно решението си. Ботас е получил четвърти двигател (при разрешени три) преди квалификацията на Монца, която спечели.

Андрю Шовлин сподели, че проблемите с двигателя на финландеца са били забелязани в първата свободна тренировка и не е имало достатъчно време да се извършат проверки преди квалификацията.

„За съжалением видяхме проблем в задвижващата система на Валтери в сутрешната сесия и нямахме безкрайно време за разследване, затова решихме да я сменим докато има време за това“ – каза Шовлин.

„Екипът свърши много добра работа и се справи навреме с болида за квалификацията. Това означава, че Ботас ще потегли от дъното в неделя. Все пак е прекрасно, че двете ни коли са на първа редица [за спринтовата квалификация]. Валтери свърши добра работа, обиколката му беше прекрасна и заслужи полпозишъна.“


Ботас съхранява първа позиция за 100 километровия спринт този следобед. Наказанието влиза в сила на основното състезание в неделя.

„Сега просто ще се фокусирам върху съботния ден и ще се опитам да се справя в неделя. Като имаме предвид темпото, с което разполагаме, съм сигурен, че можем да спечелим добри точки в състезанието“ – каза Ботас.

Финландецът ще потегли от дъното на колоната за пръв път след Гран при на Абу Даби през 2019, когато успя да завърши на четвърто място.