Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Макларън, Хамилтън и Верстапен катастрофираха и отпаднаха

Двойна победа за Макларън, Хамилтън и Верстапен катастрофираха и отпаднаха

3671
0
Снимка: Ред Бул Контент Пуул
Снимка: Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо спечели Гран при на Италия на пистата Монца. Втори бе съотборникът му Ландо Норис и двамата спечелиха първа двойна победа за Макларън от сезон 2012. Трети се класира Валтери Ботас, който потегли последен. Люис Хамилтън и Макс Верстапен отпаднаха след като катастрофираха на първи шикан в 26-та обиколка.

 

Температурата на въздуха беше 25 градуса, а на асфалта – над 40.

Юки Цунода имаше проблеми с болида преди старта и беше изтеглен към питлейна. Така и двата болида на Алфа Таури бяха извън стартовата решетка.


Люис Хамилтън изненадващо потегли с гуми хард – освен него само Кубица, Ботас и Гасли избраха този тип. Всички останали бяха с медиум.

Рикиардо стартира по-добре от Верстапен и поведе още на старта. Люис Хамилтън изпревари Норис. Пилотът на Макларън си върна позицията след неуспешна атака на Хамилтън срещу Верстапен на втория шикан. Претендентите за титлата имаха контакт, който беше класифициран като състезателен инцидент. Не последваха наказания. Джовинаци се завъртя и влезе в бокса за смяна на предно крило, след което излезе последен. Жълти флагове бяха развяти на пистата и пилотите намалиха темпото. Последва виртуален сейфти кар.

На старта Ботас напредна до 14 позиция, а Льоклер и Сайнц бяха пети и шести. Перес, Строл, Алонсо и Окон допълваха десетката. Фетел загуби позиции след контакт със своя съотборник.
Употребата на DRS беше разрешена в края на четъртата обиколка. Верстапен бе на половин секунда от водача Рикиардо, а три секунди назад бяха Норис и Хамилтън. И двамата пилоти на Алфа Таури отпаднаха в началото на състезанието. Двойна нула след победата на Гасли от миналата година.
Джовинаци получи пет секунди добавено време заради опасно връщане на пистата след завъртането в първия тур. Перес успешно атакува Сайнц в деветата обиколка и спечели шеста позиция. Никола Латифи изпревари Окон, докато зад тях беше Валтери Ботас, който се справи със Себастиан Фетел и в последствие изпревари пилота на Уилямс и влезе в точките в 13-та обиколка от 53. Пред него беше Алонсо на едва 1.8 секунди.

Верстапен поддържаше изоставане под секунда от Рикиардо, а Хамилтън също застигна Норис и получи съобщение по радиото, че някои пилоти с медиум имат голямо износване на гумите. Последваха няколко неуспешни атаки. Верстапен печелеше от тази битка и трупаше комфортна преднина пред двамата, въпреки че излезе от DRS зоната на Рикиардо.

Фетел и Окон имаха контакт в 15 обиколка преди вторишя шикан – пилотът на Астън Мартин се оплака, че не му е било оставено пространство. Стюардите отбелязаха индицента и няколко обиколко по-късно Естебан Окон получи наказание от пет секунди добавено време.

Водещите пилоти започнаха да се оплакват от състоянието на гумите си, но никой не бързаше да влиза за смяна. Норис и Верстапен получиха кодирани стратегически съобщения по радиото, а на Рикиардо беше съобщено, че темпото му е добро и отговаря на преследвачите. Верстапен блокира и изпусна спирането на първи завой, от което загуби около половин секунда. Ботас имаше много добро темпо и изпревари Строл – финландецът беше на 26 секунди от Рикиардо.

Австралиецът пръв влезе в пита за смяна на софт в края на 22 обиколка и получи гуми хард. Стопът му продължи 2.4 секунди. Рикиардо се завърна зад Сайнц и на няколко секунди пред Валтери Ботас. След него Себаситиан Фетел влезе и също получи нови хард. Верстапен спря за хард на следващата обиколка и се завърна зад Строл след проблеми с една от гумите и бавен стоп от цели 11.1 секунди. Норис излезе пред нидерландеца след като също сложи гуми хард.

Люис Хамилтън поведе за кратко, преди да сложи гуми медиум в 25 обиколка и сякаш успя да изпревари Верстапен при излизане от бокса. Последва контакт в първия шикан и двамата отпаднаха! Болидът на Верстапен подскочи върху Мерцедеса на Хамилтън, но за щастие и двамата бяха в безопасност, въпреки че задната дясна гума на Ред Бул-а премина над главата на Хамилтън.

Излезе кола на сигурността и по всичко изглеждаше, че предстои първата победа за Макларън от дълго време. Пилотите на Ферари влязоха в пита след излизането на сейфти кара.

Колоната поведе Рикиардо, следван от Шарл Льоклер, Ландо Норис, Серхио Перес и Карлос Сайнц.  Ботас беше на шеста позиция с нови гуми медиум, а всички останали пилоти в точките бяха с хард. Зад него бяха Строл, Алонсо, Ръсел и Латифи.

Комисарите обявиха, че инцидентът между Хамилтън и Верстапен ще бъде разследван след състезанието.

Колата на сигурността се прибра в края на 30-та обиколка. Норис успешно атакува Шарл Льоклер и премина на втора позиция на Курва Гранде. Ландо получи второ предупрежение за неспазване на лимита на последния завой.


Следващата обиколка Ботас изпревари Сайнц на края на старт-финалната права. Перес изпревари Льоклер и излезе от пистата. Каза, че не му е оставено място. Ботас изпревари Льоклер, записа най-бърза обиколка и започна да приближава Серхио Перес. Ландо Норис влезе в DRS зоната на своя съотборник.

Серхио Перес получи наказание от пет секунди за спорното изпреварване срещу Льоклер. Мазепин също получи пет секунди добавено време, заради контакт със своя съотборник Мик Шумахер.

Ботас излезе пред Перес, но не успя да запази третата позиция след контраатака на мексиканеца на първия шикан. Никита Мазепин загуби мощност и отби встрани от пистата. За кратко последва виртуална кола на сигурността. Руснакът беше петият отпаднал пилот за деня.

Три обиколки преди края, Серхио Перес се оплака от вибрации. Комисарите обявиха, че Строл е разследван за бързо преминаване при жълти знамена. До края нямаше размествания в класирането.

Даниел Рикиардо записа най-бърза обиколка накрая – 1:24.812 и спечели Гран при на Италия, следван от Ландо Норис и Серхио Перес, който получи пет секунди добавено време и бе класиран пети. Ботас е трети на подиума, след като стартира последен.

Четвърти финишира Шарл Льоклер, шести е съотборникът му Сайнц, а точките допълниха Строл, Алонсо, Ръсел и Окон.