Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шансът Гран при на Канада да е през юни е 50/50

Шансът Гран при на Канада да е през юни е 50/50

658
0
Гран при на Канада, Монреал, писта Жил Вилньов
снимка: Мерцедес

Президентът на канадската Гран при Франсоа Дюмонтие определи като напълно равни шансовете състезанието да се проведе на 14 юни и да бъде отложено. На специален брифинг за местните медии той е изнесъл подробна информация за подготовката на надпреварата. Повод за свикването му е станало решението на олимпийския комитет на Канада да не участва в игрите в Токио, планирани за юли. По-късно Олимпиадата бе преместена за 2021 г., а в медиите са се появили много спекулации около старта от Формула 1.

След избухването на световната пандемия от COVID-19 и отмяната или отлагането на първите 7 състезания от календара, в понеделник и Азербайджан се отказа от организирането на своето състезание. Така Канада се оказа в позиция да открие първенството, но стартът и там никак не е сигурен.

Дюмонтие е изразил обаче оптимизъм, че за разлика от други градски трасета като Монако и Баку, „Жил Вилньов” на практика е почти постоянна писта

Това означава, че с много по-малко дейности може да се посрещне състезание. Решението за това може да бъде взето много по-късно за разлика от необходимото време за споменатите трасетата.

Според канадските организатори първо трябва да се види как ще се развие ситуацията в страната до 13 април. До тогава са в сила специалните мерки на правителството. Не е късно решение за състезанието да бъде взето до 1 май.

Възможен вариант е и отлагане на Гран при на Канада за по-късно през годината. Всички са в постоянна връзка както с властите, така и с шефа на Формула 1 Чейс Кери. Заради климата в Квебек обаче надпреварата може да се проведе не по-късно от средата на октомври.