Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите в Баку отлагат Гран при на Азербайджан

Организаторите в Баку отлагат Гран при на Азербайджан

1430
0
Азербайджан, Баку, Гран при на Азербайджан
снимка: Пирели

Организаторите на Гран при на Азербайджан решиха да отложат старта в Баку заради пандемията от COVID-19. Официалното съобщение бе направено днес. След отмяната на Гран при на Австралия бяха отложени и следващите надпревари, чак до Монако. От Монте Карло заявиха, че няма да търсят нова дата по-нататък през годината.

„Отлагането бе решено след интензивни разговори с Формула 1, ФИА и правителството на република Азербайджан. То е директен резултат от продължаващата пандемия от COVID-19 и се базира изцяло на съветите на експерти от съответните власти. Организаторите трябва да опазят здравето на гражданите на Азербайджан, феновете на F1, персонала и участниците в шампионата”, се казва в изявлението.

Календарът на Формула 1 за 2020 г. вероятно ще претърпи още промени.

След Азербайджан, което бе насрочено за 7 юни, по предварителен план е стартът в Канада – на 14 юни

Страната обаче (както и Австралия) обяви, че няма да пусне спортистите си в Япония, ако летните Олимпийски игри бъдат проведени през тази година. Взетите там мерки срещу разпространението на коронавируса поставят под съмнение и състезанието от Формула 1.

Гран при на Франция пък е за насрочена за 28 юни. От снощи обаче там е въведено двумесечно извънредно положение. Организаторите на френската Гран при заявиха малко преди това, че продължават с подготовката за състезанието си, независимо кога ще се проведе то.

„Никой не може да планира три месеца предварително. Хората в момента имат съвсем различни грижи от това да мислят да ходят на състезание от Формула 1. Освен това е невъзможно шампионатът на Формула 1 да се сравнява с уникално и единствено по рода си състезание като 24 часа на Льо Ман (надпреварата за издръжливост бе отложена за септември – б.р.). В момента сме в готовност като първият и абсолютен приоритет е безопасността. В най-лошия случай ще възстановим парите за билети”, обясни директорът на състезанието Ерик Булие.