Начало Избрани Гран при на Канада – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Канада – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1026
0
Гран при на Канада 2023
Гран при на Канада 2023, снимка Пирели

Гран при на Канада е осми кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на полупостоянна писта. Тя е с дължина 4.361 км и е разположена на изкуствения остров „Ил Нотр Дам“ край град Монреал.

Макс Верстапен ще потегли от полпозишън в Канада. Пилотът на Ред Бул спечели вчерашната дъждовна квалификация след като записа феноменална обиколка на мократа писта в Q3. До него на първа редица застава Фернандо Алонсо. Испанският ветеран търси първи успех от 10 години насам. Алонсо отново ще опита да запише и първа победа за Астън Мартин в F1.

На втори ред в Канада застават състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Пети и шести се нареждат Нико Хюлкенберг (Хаас) и Естебан Окон (Алпин). Германецът даде второ време във вчерашната дъждовна квалификация. Хюлкенберг обаче получи наказание от стюардите преместване с три места назад. Седми и осми са пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Топ 10 допълват Александър Албон (Уилямс) и Шарл Льоклер. Звездата на Ферари даде 11-то време, но мина едно място напред заради санкцията на Карлос Сайнц. Испанецът заема шеста стартова редица в Канада заедно със Серхио Перес от Ред Бул.

От Пирели смятат, че най-бързата стратегия в Канада може да бъде с едно или две спирания в бокса. Разбира се, това може да е така ако времето остане напълно сухо. Тъй като валя дъжд в последните два дни, състезателите разполагат с повече комплекти сликове

Първият вариант е потегляне с медиум за 15-22 обиколки. След това има смяна с хард до обиколка 40-48. Накрая се слага още един комплект твърди гуми на Пирели. Вторият вариант е с едно спиране. Той включва потегляне с хард до обиколка 43-50. После има пистоп и връщане на пистата с медиум.

Третата опция също е с две спирания. При нея се потегля с медиум до обиколка 15-22. После има стинт с твърдите гуми на Пирели до обиколка 43-50. Накрая състезанието в Канада се затваря с медиум. Последната опция според Пирели отново е с едно спиране в бокса. Тя включва потегляне с медиум за 20-27 тура, след което се минава на хард. Вероятността за излизане на кола за сигурност в Канада е доста висока заради характеристиките на пистата Жил Вилньов. Това може да промени плановете на отборите и да доведе до различни стратегии.