Начало Избрани Хюлкенберг загуби второто място на старта, Сайнц, Цунода и Строл също бяха...

Хюлкенберг загуби второто място на старта, Сайнц, Цунода и Строл също бяха наказани

6522
0
Нико Хюлкенберг, Хаас
Нико Хюлкенберг, снимка Хаас

Нико Хюлкенберг получи наказание от три места на стартовата решетка за Гран при на Канада в F1. Пилотът на Хаас изненадващо даде второто най-бързо време при тежките и променливи условия в квалификацията на пистата Жил Вилньов. За съжаление Хюлкенберг няма да материализира най-доброто съботно представяне на тима си заради нарушение на правилата след обявяването на червения флаг. Наказания получиха още Карлос Сайнц (Ферари), Юки Цунода (Алфа Таури) и Ланс Строл (Астън Мартин).

Хюлкенберг участва в квалификацията за Голямата награда на Канада. Състезателят на Хаас успя да се справи с променливите условия на трасето в Монреал. Опитният германец прескочи първите два сегмента от сесията и се класира в Q3

Хюлкенберг даде второ време малко преди червения флаг в Q3, предизвикан от завъртане на Оскар Пиастри. В това време на пистата започна да вали все по-силен дъжд. Това не позволи на пилотите да подобрят времената си и запази стартовия ред. Така Хюлкенберг се оказа на първа стартова редица редом до победителя в сесията Макс Верстапен от Ред Бул.

„Беше дива квалификация, беше лудост. Променливите условия тук са сложни заради толкова близките стени и високите скорости на излизане“, сподели Хюлкенберг.

„Очевидно беше мокро, след това беше сухо и отново мокро. Затова трябва да пренастроиш целия отбор. В крайна сметка беше забавно“, продължи Хюлкенберг. Това е малко неочаквано. Много съм щастлив и горд, че екипът свърши солидна работа.“

„В това време е много важно да има добра комуникация с бокса. Имаше много радиоразговори напред-назад- гледаш какво правят другите и мислиш за себе си. Вчера работихме доста добре и не допуснахме големи грешки. Първата редица е хубава, много хубава, така че нека видим какви ще са условията утре. Всички признаци сочат, че те ще са много различни, така че очаквам нещата да бъдат коренно различни. Искам просто да изляза там, да се състезавам колкото се може по-силно, да изстискам всичката скорост от автомобила и да се надявам да постигна хубав резултат“, добави Нико Хюлкенберг.

Радостта на пилота на Хаас обаче се оказа прекалено кратка след като той бе разследван от стюардите по време на Q3. Финалната фаза на квалификацията беше прекъсната заради завъртане и удар в стената след шести завой на Оскар Пиастри от Макларън.

В този момент Хюлкенберг вече беше в първи завой след като приключи бързата си обиколка. Германецът не е намалил достатъчно скоростта, както изисква правилникът. В допълнение състезателят на Хаас не е разбрал правилно сигнала в слушалките си и го е приел като предупреждение, че е твърде бавен. Наказанието за подобно провинение е от 10 места, но стюадрите отчитат всичко това като смекчаващи обстоятелства за намаляване на санкцията

„В нито един момент пилотът не е действал опасно и неговото поведение не е под въпрос. Независимо от това има извършено нарушение и трябва да бъде наложено наказание“, обясниха стюардите.

Комисарите имаха доста работа след квалификацията, в която идентични наказания за различни нарушения получиха още Карлос Сайнц, Юки Цунода и Ланс Строл.

Пилотът на Ферари ще потегли едва 11-ти, зад своя съотборник Шарл Льоклер. Испанецът е наказан заради ситуацията, при която се подготвяше за бърза обиколка и неочаквано застана на пътя на връхлитащите зад него Цунода и Пиер Гасли в последния завой.

Моментът изглеждаше особено опасен от кокпита на французина, който избегна сблъсък и пожертва потенциално участие в Q3 за 17-о място на старта. Гасли бе видимо ядосан от поведението на Сайнц.

„Това, което Карлос направи е абсолютно недопустимо и изключително опасно! Аз пристигах на шикана с 300 км/ч. Най-малкото той трябваше да се премести встрани от идеалната линия. Той просто застана на пътя ми и постави и двама ни в изключително опасна ситуация. Какво можеше да се случи, ако се бях забил в него при тази скорост. Беше напълно ненужно. Той просто унищожи квалификацията ми“, каза Гасли.

Самият Цунода бе разследван за блокиране на съперник с две различни ситуации и бе наказан с три позиции за една от тях. Пилотът на Алфа Таури ще стартира 19-ти заради ненужно възпрепятстване на Хюлкенберг. Строл ще потегли от 16-а позиция след като блокира бързата обиколка на Естебан Окон в Q2.