Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Корея под съмнение заради сериозни финансови загуби

Гран при на Корея под съмнение заради сериозни финансови загуби

39
0
2011,Гран при на Корея

Бъдещето на Гран при на Корея не е много сигурно, тъй като организаторите търпят много сериозни загуби вече две поредни години. Състезанието бе проведено само два пъти (през 2010 и 2011 г.), а вече има съмнения дали ще продължи да присъства в календара. Очакванията за ръст в местната икономика не са се оправдали, а това в комбинация с високите такси за домакинство се превръща в сериозен проблем.

Според непотвърдени данни загубата от тазгодишния старт ще възлезе на 56 милиона щатски долара при общи разходи от около $80 млн. Близо $60 млн. е сумата, плащана от организаторите за привилегията да са част от календара на Гран при. Затова и те се надяват да постигнат ново споразумение с Бърни Екълстоун, за да оцелее състезанието. Управляващият търговските права на спорта обаче не се слави изобщо като човек, готов на отстъпки и задачата им няма да е никак лека.

Опитваме се упорито да се справим, но ни е нужна и подкрепа на Екълстоун. Той е перфектно наясно с настоящата ситуация и се надявам да ни сътрудничи – обясни промоутърът Парк Вон Хва. – Желанието ни е надпреварата да продължи да се провежда с оглед подпомагане на местната икономика. Някои хора в региона обаче са срещу старта заради големите финансови загуби. Част от фермерите искат изразходваните средства да се разпределят за други неща вместо за непопулярно сред тях събитие.

Подобни грижи има не само в Корея, но и в държави с установени традиции в F1 като Австралия. Там смисълът от състезанието се поставя под съмнение ежегодно, въпреки че събитието на Албърт пак е едно от най-посещаваните в целия календар. Тази година например организаторите преброиха близо 300 000 за целия уикенд, което е прекрасно постижение. За 2012 г. обаче те ще свалят още цените на билетите, за да привлекат още хора.

В Турция пък отказаха да плащат на Бърни двойна на досегашната си такса и това най-вероятно ще им коства слота в календара.