Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Лас Вегас досега: Блокирани жилищни комплекси и бизнеси, подвеждащи...

Гран при на Лас Вегас досега: Блокирани жилищни комплекси и бизнеси, подвеждащи промоции и 83% спад в цените на хотели

Гран при на Лас Вегас трябва да е новата перла в короната на Формула 1. Ръководството на спорта хвърли неимоверни усилия в промотирането и рекламирането на състезанието в световната столица на хазарта. Не бяха жалени средства и усилия. Гран при участва в подготовката и направи възможни за организаторите неща, непознати за останалите кръгове от календара. Откриването например ще е цялостно самостоятелно събитие с редица изпълнения на прочути музиканти плюс присъствието на всичките 20 F1 пилоти.

Провеждането на кръг от Формула 1 в град обаче означава проблеми за местните жители. Недоволството у тези в Лас Вегас, както и у посетителите на града, се трупа от месеци, откакто започна работата по строежа на пистата. Трасето минава по т.нар. Стрип, който е една от основните туристически атракции. Освен това бяха затваряни редица региони, докато тече работата и нормалното движение няма да се възстанови до след състезанието. А строежите започнаха още през август.

Разправиите стартираха още, когато от Формула 1 поискаха от ресторантите и баровете около Стрипа да платят такса за местата в тях – по $1500 на място

Ръководството на Гран при по този начин опита да се предпази от зрители без билети. За някои от ресторантите „сметката“ надхвърли $2 млн. Това особено много подразни собствениците, защото далеч не всички седящи места имат изглед към трасето, но F1 иска пари за абсолютно всички позиции.

Хората от един от жилищните комплекси в региона пък ще трябва да използва резервен изход, за да влязат или излязат от мястото. Месечно потокът там е от около 13 000 души – постоянно живеещи, посетители и гости. Това означава сериозно ежедневно движение, което за определен период трябва да бъде пренасочено. Налага се освен това изходът да бъде разширен, за да може две коли да се разминат. Мениджмънтът на комплекса провел една среща с представители на Формула 1. След това обажданията и имейлите останали без отговор – последният им контакт е от април тази година. Опитите на телевизионния канал, снимал репортаж за проблема, да се свърже с някого от Гран при са останали без никаква реакция. От F1 се свързали с комплекса, след като разбрали, че от там са споделили за проблемите си с медиите!

Липсата на достъп до различни места в Лас Вегас е предизвикала също така освобождаването на работници и намаляването на работните часове на тези, които са останали на работа

Собственик на едно от по-малките казина, намиращо се в по-страничен район, разказва, че е загубил над $1 млн. Хората просто не ходят там, защото няма как да стигнат. Същото важи и за други заведения и хотели. Самото придвижване е силно затруднено. Отнемало доскоро 15 минути пътуване сега продължава поне час и половина. Задръстванията и проблемите с трафика се сравняват с тези в Ню Йорк.

Друг проблем са преградите, сложени от организаторите на Гран при на Лас Вегас по мостовете над Стрипа, от които туристите снимат прочутата Сфера. Съоръжението, кръстено така заради формата си, е зала с близо 20 000 места. Там се провеждат различни шоу събития. Външният вид се променя в зависимост от наближаващи празници или ако има друг повод. Съответно Сферата е обект на огромен туристически интерес и едно от почти задължителните неща при посещение на Лас Вегас е хората да си направят снимка от някой от пешеходните мостове. Затова малко след поставяне на преградите се появиха кадри, на които се вижда как туристи са ги разкъсали, за да снимат.

Проблемите съвсем не спират дотук. Този петък може да започне стачка на „Съюза на кулинарите и барманите“. В него членуват над 35 000 души, работещи в казина, хотели и ресторанти, които ще искат увеличение на възнагражденията си и подобряване на безопасността на работните си места

Това ще е първа стачка за тези работници в Лас Вегас. Участващите в нея ще са рекорден брой от бранша в Съединените щати.

Един от призивите на синдиката е към феновете, които планират да посетят Гран при на Лас Вегас. И гласи те да се въздържат от визите в хотелите и казината. Водят се преговори с MGM Resorts, Caesars Entertainment и Wynn Resorts – всичките разположени на Стрипа, където е временната писта за състезанието. Общо 18 казина и хотели по прочутия булевард ще бъдат засегнати ако се стигне до ефективни действия. Преговори се водят от седем месеца и от съюза са категорични, че ако не бъдат приети исканията им, от 10 ноември ще са в ефективна стачка. Гран при седмицата започва два дни по-късно.

След цялата реклама обаче билетите за Гран при на Лас Вегас все още не са напълно разпродадени. На официалния F1 сайт само три от общо над 20 категории билета са свършили. Местните жители бяха шокирани от цени от порядъка на $1500. Интересът в Съединените щати пък явно не е толкова висок, след като там вече се проведоха две надпревари – в Маями и Остин.

На този фон в началото на октомври бе обявена промоция за жителите на щата Невада. Организаторите уж пуснаха специална разпродажба на билети за тях на стойност $200

Това бе прието като жест на добра воля от тяхна и на F1 страна заради месеците затруднения и проблеми от всякакъв тип в ежедневието на хората.

Пожелалите да си купят от „промоционалните“ билети обаче бързо установиха, че всъщност става дума за пропуски само за първите тренировки, а за Гран при надпреварата билетът си остава $1300. Организаторите са отказали да обяснят защо са пропуснали уточнението за кой ден предлагат билети. Вместо това са обяснили, че са получили много голям интерес от местни фенове. Това звучи доста като ръководството на Формула 1, когато обяснява колко популярни сред феновете са спринтовете.

А 1300-1500 долара са билетите за „обикновените“ трибуни. Желанието да се гледа Гран при на Лас Вегас от някои от големите хотели, имащи специално разрешение за целта, надхвърля $10 000. Отделно от това от повече от година се предлагат пакети за милиони, включващи неща като пребиваване в петзвездни курортни комплекси, личен иконом, хранене в ресторанти със звезди Мишлен и т.н.

И все пак билети още има. Официално не е оповестено колко, но за сметка на това стана известно, че заради това, че не всичко е било разпродадено, някои хотели са намалили драстично цените си за престой през седмицата на Гран при на Лас Вегас

На едно място спадът е с драматичните 83%. Направено е проучване в цените на 22 хотела за периода 16-19 ноември 2023 г. спрямо предложените преди година пакети. Тогава вече се знаеше кога ще е състезанието и цените скочиха.

Резултатите са изумителни. Един хотелите е предлагал нощувка за $649 преди година, а сега е $111! Цена от близо 1200 долара е свалена на под $350 – пак за една нощувка. Това доведе до поредното недоволство – този път сред хора, които са направили резервациите си на високите ставки. Те бяха посъветвани да потърсят намаление директно от хотелите, където са резервациите им, заради драстичното намаление в момента.