Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Маями ще има повече поддържащи състезания през 2024 г.

Гран при на Маями ще има повече поддържащи състезания през 2024 г.

360
0
Гран при на Маями, Маями
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Маями ще има повече поддържащи състезания през 2024 г. Това потвърди промоутърът на събитието във Флорида. Според него, наличието на повече надпревари ще подобри сцеплението на трасето.

Маями прие първия си старт от F1 през 2022 г. Пилотите от шампионата обаче не бяха доволни от състоянието на настилката на временното трасе край Хард Рок Стейдиъм.

Тази година трасето бе преасфалтирано. Въпреки това отново имаше оплаквания, свързани с ниското сцепление на пистата в Маями. Една от причините за по-малкото сцепление е свързана с недостатъчното количество поддържащи състезания. През миналия сезон освен F1, на трасето имаше стартове от Порше Карера Къп Северна Америка и W Series

За съжаление, изцяло женският шампионат се разпадна в края на миналата година заради финансови причини. Това означаваше, че последното издание на Гран при на Маями включваше само F1 и американската купа на Порше.

Наличието на повече състезания през уикенда на Международния аутодром в Маями ще помогне за почистването на трасето за автомобилите от F1. В допълнение ще бъде отложено по-голямо количество гума, което да подобри сцеплението на асфалта.

По-рано тази месец стана ясно, че новият изцяло женски шампионат F1 Academy ще се състезава в Маями през следващия сезон. Така отново ще има две поддържащи серии по време на уикенда от F1. Очакванията са в бъдеще Маями да приема и стартове от Формула 2 и Формула 3.

„Състезанията винаги са били от първостепенно значение“, сподели управляващият директор на Гран при на Маями Том Гарфинкел. „Ето защо направихме инвестиция, за да ремонтираме пистата, да я закърпим и да е добре. Ние искаме наистина да оправим нещата.

„Мисля, че пистата беше значително подобрена. Наслагването на повече гума е доста важно, за да няма само една състезателна линия, на която има сцепление.  Затова се надяваме, че тази догодина тя ще е малко по-прилепчива.“

„Искаме да положим колкото се може повече гума на пистата и да осигурим повече състезания за феновете. Смятам, че догодина нещата ще бъдат малко по-различни и вълнуващи“, добави Гарфинкел.

В същото време стана ясно, че Порше Карера Къп Северна Америка ще подгрява общо три старта от F1. Освен Маями, Купата ще бъде в Монреал и Остин. Освен F1, Порше Карера Къп Северна Америка ще бъде заедно с IMSA в дадени уикенд, започвайки от 12-те часа на Себринг.

„Завръщането ни в Канада беше важно. Това, че сме заедно с F1 ни поставя три пъти в епицентъра на моторните спортове през следващия сезон“, каза Фолкер Холцмайер.

„Балансирането на това нещо с пет кръга на най-популярните места в IMSA ни дава най-добрия начин да подчертаем нашите пилоти, отбори и продукти в спорта днес“, добави главният изпълнителен директор на Порше Карера Къп Северна Америка.