Начало Избрани Гран при на Маями – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Маями – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1609
0
Гран при на Маями 2022
снимка, Пирели

Гран при на Маями е пети кръг от сезон 2022 във Формула 1. Състезанието прави своя дебют в календара на световния шампионат и ще се проведе на Международния аутодром, разположен в Маями Гардънс.

Шарл Льоклер ще стартира от полпозишън за трети път от началото на сезон 2022. До него на първа редица застава съотборникът му във Ферари Карлос Сайнц.

Втората редица е заета от състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес. Третата редица е за Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Следващите места до топ 10 са съответно за Пиер Гасли (Алфа Таури), Ландо Норис (Макларън), Юки Цунода (Алфа Таури) и Ланс Строл (Астън Мартин). Пилотът на Алпин Естебан Окон ще потегли от последна позиция след като катастрофира в третата свободна тренировка и пропусна квалификацията.

Малко повече от два часа преди старта на надпреварата в Маями, на пистата имаше кратки превалявания. Те може и да окажат някакво влияние върху развитието на надпреварата.

Според доставчика на гуми Пирели, при нормални условия състезанието в Маями трябва да бъде с две спирания в бокса. Първият вариант е стартиране с медиум, смяна с хард от 12-та до 19-та обиколка и след това отново хард от 30-тата до 40-тата обиколка. Вторият вариант е почти идентичен с първия, само че има спиране в бокса и слагане на гуми медиум от 35-тата обиколка. Алтернативната опция е потегляне със средно твърдата смес на Пирели, смяна с твърда и накрая със софт.

Тъй като се очакват високи температури на въздуха и асфалта и възможни кратки валежи, стратегията и правилното управление на гумите ще са от решаващо значение за това кой ще стигне до победата в първото издание на Гран при на Маями във Формула 1.