Начало Избрани Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Маями

Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Маями

9336
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Маями във Формула 1. Пилотът на Ферари записа най-бързата обиколка за 1:28.796 мин. Първата редица бе допълнена от съотборникa му Карлос Сайнц. Зад тях финишираха пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес.


Времето във Флорида отново бе сухо и горещо. Температурата на въздуха бе 34 градуса, а тази на асфалта- 54. Малко преди старта на квалификацията механиците на Ферари работеха върху колата на Сайнц, докато тези на Алпин поправяха болида на Окон. Французинът претърпя инцидент в третата свободна тренировка.

Веднага след старта на Q1, всички пилоти, с изключение на Ботас, Окон и Алонсо бяха на трасето в Маями.

Верстапен и Перес окупираха първите две позиции след преполовяването на първия сегмент от квалификацията. Трети бе Ръсел, следван от Льоклер. Състоянието на пистата ставаше все по-добро и по-добро. Това позволи на състезателите да записват все по-добри обиколки. От това се възползваха Льоклер и Сайнц, което изместиха своите колеги от Ред Бул. Верстапен все пак успя да се вклини между състезателите на Скудерията.

Междувременно екипът на Алпин потвърди, че Окон няма да участва в квалификационната сесия след инцидента в FP3. Хамилтън продължаваше да се бори с нестабилност и бе застрашен да не продължи нататък.

В последните минути се получи огромен трафик на пистата в Маями. Той не позволи подобряване на част от времената.

По този начин участието си в Q2 не продължиха Окон, Латифи, Албон, Жу и Магнусен.

Малко след старта на Q2, Мик Шумахер записа първата обиколка. Германецът успя да победи своя съотборник Кевин Магнусен. Шумахер бе изместен от Сайнц, Льоклер, Верстапен и Перес. След преполовяването на втората част на квалификацията, застрашени от отпадане бяха Строл, Шумахер, Фетел, Рикиардо и Ръсел. Пилотът на Мерцедес така и не бе записал обиколка и се оплакваше от нестабилност и подскачане на болида W13. Малко след това Льоклер отново излезе на първа позиция.

В крайна сметка от Q2 отпаднаха Aлонсо, Ръсел, Фетел, Рикиардо и Шумахер.

Във финалната фаза състезателите на Ферари бяха първи на пистата. Веднага след тях се появиха и останалите пилоти, които се класираха за Q3. Първата най-бърза обиколка бе завъртяна от Верстапен, следван от Льоклер, Сайнц, Перес, Ботас, Хамилтън, Норис, Цунода, Строл и Гасли. Всички постижения очаквано бяха записани с гуми софт.

Веднага след това всички се прибраха в бокса и се подготвяха за второ излизане на пистата с нов комплект меки смеси на Пирели.

Развръзката в квалификацията за Гран при на Маями дойде в самия край на сесията. Льоклер отново първи започна своята финална обиколка. Зад него бе Сайнц. Верстапен получи технически проблем и не подобри своето време. По този начин Ферари се озова на първа редица за утрешната надпревара в Маями, следвани от своите съперници от Ред Бул в лицето на Верстапен и Перес. Пети финишира Ботас (Алфа Ромео), следван от Хамилтън (Мерцедес), Гасли (Алфа Таури), Норис (Макларън), Цунода (Алфа Таури) и Строл (Астън Мартин).