Начало Избрани Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1342
0
Гран при на Нидерландия 2022
снимка, Пирели

Гран при на Нидерландия е 15-ти кръг от сезон 2022 в световния шампионат на Формула 1. Състезанието се провежда в Зандвоорт. Разположена край бреговете на Северно море, пистата с дължина 4.259 км се отличава с комбинация от различни типове завои, като някои от тях са с 18-градусов наклон.

Макс Верстапен ще потегли от полпозишън в домашната си Гран при на Нидерландия за втора поредна година. До него на първа редица ще бъде Шарл Льоклер от Ферари. Зад тях ще бъдат Карлос Сайнц (Ферари) и Люис Хамилтън (Мерцедес). От трета редица ще потеглят Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Останалите места до топ 10 са заети от Ландо Норис (Макларън), Мик Шумахер (Хаас), Юки Цунода (Алфа Таури) и Ланс Строл (Астън Мартин).

Според доставчика на гуми във Формула 1 Пирели, най-бързата стратегия в Нидерландия ще бъде с две спирания в бокса.

Първият вариант на Пирели е потегляне със софт до 18-23 об. След това стинт с медиум от 43-та до 49-та обиколка и използване на още един компект средно твърди смеси на Пирели до края на състезателната дистанция от 72 тура.

Втората опция на Пирели е започване със софт до обиколка 22-28, след това се слага медиум за около 21-30 обиколки и накрая отново софт.

Третата опция в Нидерландия е потегляне с най-меката смес на Пирели и смята с медиум от 27-ма до 35-та обиколка.

Има и алтернативен вариант, който може да се използва от някои състезатели в по-задната част на колоната. При него отново се стартира със софт (20-25 тура), след което се слага хард до края на Гран при на Нидерландия.