Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Русия не е фактор за избора на Квят, категоричен...

Гран при на Русия не е фактор за избора на Квят, категоричен е Марко

49
0
Даниел Квят

Състезанието в Сочи през 2014 г. по никакъв начин не е свързано с привличането на Даниил Квят в екипа на Торо Росо за следващия сезон, категоричен е консултантът в отбора на Ред Бул и отговарящият за програмата за млади пилоти на компанията Хелмут Марко. Австриецът каза, че Квят е най-добрият избор за Торо Росо от гледна точка на уменията му зад волана и работата извън пистата.

На въпрос дали състезанието в Сочи е повлияло при избора на руснака Марко отговори:

Не. Търсихме най-доброто за Ред Бул и Торо Росо в средносрочен план. Всички, които участваха във взимането на решението, казаха, че Данаиил е правилният кандидат. Неговото представяне го превърна в естествен кандидат – той е бърз и зрял. Така че в средносрочен план, той предлага най-добрите перспективи. Разбира се, той трябва да научи как се работи във Формула 1. Трябва да научи пистите, но бих казал, че след 6 до 8 състезания той би трябвало да може да се противопостави на (Жан-Ерик) Верн.

През тази година Даниил се състезава в сериите GP3 и Формула 3, като е втори в класирането в GP3 (на 7 точки зад лидера Факу Регалия). 19-годишния руснак мисли, че догодина най-важното ще е доброто представяне на пистата, като настоя, че е достатъчно подготвен, за да направи стъпката към Формула 1:

Всички важни хора в Ред Бул видяха, че мога да печеля състезания в две различни серии. Според мен това доведе до решението. Имам около 160 надпревари в по-малките категории, много подиуми и победи. Кими Райконен мисля, че имаше 32 състезания и тогава отиде във Формула 1, така че не виждам никакви проблеми. (Себастиан) Фетел дебютира на същата възраст.

Погледнато от страна на промените в правилата през 2014-та обаче, наемането на по-млад и по-неопитен пилот е голям риск според управляващия директор на Макларън Джонатан Нийл:

Стъпката от GP3 към F1 все още е доста голяма, съпроводена със сериозни очаквания. По-специално с прехвърлянето на технологии от тази година към следващата. Ние самите се опитваме да разберем как този пакет ще заработи както трябва, как ще се справим с предизвикателствата с двигателите и аеродинамиката. За нас е достатъчно трудно и без намесата на млад пилот в схемата. В миналото някои неповторими кандидати са се справяли успешно със задачата, но Формула 1 е непрощаваща среда, изпълнена с много високо напрежение.

Междувременно пилотът, смятан за фаворит за мястото на Даниел Рикиардо в Торо Росо през 2014 г., Антонио Феликс да Коща сподели разочарованието си от пропуснатата възможност, но каза, че ще продължава да се бори за място в Гран при:

В момента съм тъжен, както и много португалци, но научих, че в живота нищо не е сигурно. Ще продължа да работя усилено, за да стигна до Формула 1 заедно с Ред Бул и всички, които ме придружават от няколко години. Желая всичко най-добро на Даниил, надявайки се, че ще е добър заместник на Даниел Рикиардо.