Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Сао Пауло– налични гуми, възможни стратегии и коментари по...

Гран при на Сао Пауло– налични гуми, възможни стратегии и коментари по време на състезанието

934
0
Гран при на Сао Пауло 2023
снимка, Пирели

Гран при на Сао Пауло е 20-ти кръг за сезон 2023 в световния шампионат на Формула 1. Състезанието се провежда в Интерлагос. Трасето е с дължина 4.309 км и разположено в най-големия бразилски град.

Макс Верстапен (Ред Бул) ще потегли от първа позиция в Гран при на Сао Пауло. Нидерландецът записа 11-ти полпозишън от началото на сезона. До него на първа редица застава Шарл Льоклер. Състезателят на Ферари спечели последните две квалификации, но този път бе изпреварен от Верстапен

На втора стартова редица в Сао Пауло застават Ланс Строл и Фернандо Алонсо. Пилотът на Астън Мартин поднесоха огромна изненада по време на петъчната квалификация. Двамата успя да разчетат добре променливите условия в сесията на пистата в Сао Пауло и да запишат времената си в подходящ момент.

Зад състезателите на Астън Мартин са Люис Хамилтън (Мерцедес) и Ландо Норис (Макларън). Четвъртата стартова редица в Гран при на Сао Пауло е заета от Карлос Сайнц (Ферари) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Британецът даде шесто време, но бе преместен с две места назад заради наказание. С наказания са още Пиер Гасли и Естебан Окон от тима на Алпин. Двамата ще потеглят от по-задната част на колоната. Девети и десети в състезанието на пистата в Сао Пауло ще потеглят Серхио Перес (Ред Бул) и Оскар Пиастри с Макларън.

Според доставчика на гуми в F1 Пирели, стратегията в Сао Пауло може да бъде както с две, така и с три спирания. Очакванията са износването на гумите да бъде високо заради нагорещения асфалт.

Първият вариант е потегляне със софт за 17-23 тура, след което стинт с медиум до обиколка 46-52. Накрая отново се слага най-меки комплект на Пирели за уикенда.

Вторият вариант също включва два стопа. При него се потегля с медиум за 20-26 тура. После идва смяна с друг комплект медиум до обиколка 48-54. Накрая отново се слага софт.

Опцията с три бокса в Бразилия включва старт със софт, след което се прави стинт с медиум. После има още две серии с меки гуми, с които се затваря надпреварата. Има и алтернативна стратегия с едно спиране в бокса, която може да се изполва от някои състезатели в дъното на колоната. Тук се използват само средно твърди и твърди гуми на Пирели.