Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на САЩ – някои от най-забележителните стартове в историята

Гран при на САЩ – някои от най-забележителните стартове в историята

111
0
Джон Уотсън

Състезание с името Гран при на САЩ е провеждано 51 пъти досега в историята на Формула 1 – стартът в Остин ще е 52-ри. Надпреварата се състои на различни трасета. Пистите са 4 – Себринг, Ривърсайд, Уоткинс Глен и Индианаполис. 5 са уличните конфигурации – Лонг Бийч, Лас Вегас, Детройт, Далас и Финикс.

Ето и някои от най-интересните битки, състояли се отвъд Океана.

 

1959 г., Себринг

Единственият път, когато Гран при на САЩ се провежда на това трасе, се превръща в изключително вълнуващ трилър за финал на сезона. Купър-ът на Джак Брабам остава без гориво малко над 365 метра преди карирания флаг. Брус Макларън печели победата и става най-младият пилот в историята на спорта дотогава с успех в надпревара. Брабам все пак се добира до края на състезанието на четвърта позиция, което му носи титлата и короната при конструкторите за Купър.

(На снимката синът му Дейвид избутва Купър-а от 1959 г. до финалната линия точно като баща си 40 години преди това.)

 

1973 г., Уоткинс Глен

Франсоа Север загива в квалификацията за това състезание. Французинът е подготвян за заместник на Джеки Стюарт, който е взел решение да се оттегли от спорта след старта на Уоткинс Глен. Шотландецът отказва да потегли след гибелта на съотборника си, който му е и много близък приятел. Джеймс Хънт води дуел с Рони Петерсон до последно, но не успява да го изпревари.

 

1979 г., Уоткинс Глен

Джоди Шектър вече е спечелил титлата, но съекипникът му във Ферари Жил Вилньов открадва шоуто на мокрото трасе. Канадецът е 9 секунди по-бърз от втория в класирането (Шектър) по време на проведените в дъжда тренировки. В надпреварата контролира ситуацията изцяло въпреки падащото налягане на маслото. Около него е истински ад – 17 автомобила от 24 не успяват да стигнат до финала. Вилньов печели с 48 секунди аванс.

 

1983 г., Лонг Бийч

Джон Уотсън и Ники Лауда стартират от 22-ра и 23-та позиция на стартовата решетка. Двамата изнасят майсторски урок по изпреварвания и в 45-ата обиколка Уотсън излиза начело. До настоящия момент това е победата, спечелена от най-задно място на грида. Тази надпревара ви припомнихме наскоро в рубриката ни Златни страници.

 

1990 г., Финикс

Не особената обичаната улична писта привлича малко фенове, но се оказва сцена на неочаквано вълнуваща битка между Аертон Сена и младият тогава талант Жан Алези. Французинът излиза начело от четвърта позиция на стартовата решетка и удържа лидерството до 35-ия тур, когато Сена най-накрая го изпреварва. Бразилецът печели надпреварата, докато Найджъл Менсъл демонстрира изключително умение и хладнокръвие, овладявайки превърналото се в огнена топка Ферари, когато пробитият му резервоар пламва при скорост от над 250 км/ч.