Начало Избрани Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1316
0
Гран при на Саудитска Арабия
снимка, Пирели

Гран при на Саудитска Арабия е вторият кръг от сезон 2022 в F1. Състезанието се провежда на изкуствено осветление по улиците на град Джеда.

Серхио Перес ще потегли от полпозишън за пръв път в своята кариера.

До него на първа редица ще застане Шарл Льоклер с Ферари. На втора редица ще бъдат съотборникът на Льоклер Карлос Сайнц, както и световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул. Зад тях са Естебан Окон (Алпин), Джордж Ръсел (Мерцедес), Фернандо Алонсо (Алпин), Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Кевин Магнусен (Хаас). Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън ще потегли от петнадесета позиция. Мик Шумахер пропуска състезанието в Джеда поради тежък инцидент във втората част на квалификацията.

Според Пирели, състезанието в Саудитска Арабия ще бъде с едно или две спирания в бокса. Изчисленията на доставчика на гуми в F1 показват, че най-бързият вариант за стратегия е само с едно спиране в бокса. Това може да се случи при потегляне с гуми медиум от петнадесетата до двадесетата обиколка и след това смяна с хард в оставащите 35-30 обиколки. Втората възможна стратегия е с две преминавания през бокса. При нея се стартира отново с медиум за първите 13-18 обиколки. После има смяна с хард в обиколка 31 до 37. Накрая отново се залага на средно твърдия тим гуми на Пирели.

В допълнение има и трети алтернативен вариант, който включва стартиране със софт, смяна с хард от деветата до тринадесетата обиколка и накрая медиум от об. 32-28.

Тъй като тази година гумите на Пирели са напълно различни и пилотите имат свободен избор за стартиране с всяка една смес, стратегията ще изиграе ключова роля за това кой ще триумфира в Гран при на Саудитска Арабия.