Начало Избрани Гран при на Сингапур – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Сингапур – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

850
0
Гран при на Сингапур 2023
снимка, Пирели

Гран при на Сингапур е кръг №15 от световния шампионат на Формула 1 за 2023 г. Състезанието се провежда на изкуствена светлина в Марина Бей. Уличната писта е с дължина 4.940 км и минава покрай едноименния залив в островната държава.

Тази година пилотите от F1 използват за първи път новото оформление на пистата в Сингапур. То прави пистата малко по-бърза, по-плавна и по-малко натоварваща гумите. Очакванията са дължината на тазгодишната надпревара да бъде по-малка. Заради промяната по трасето бе добавена още една обиколка към състезателната дистанция. По този начин състезателите ще изминат 62 тура, вместо досегашните 61

Карлос Сайнц ще потегли от полпозишън в днешната Гран при на Сингапур. Пилотът на Ферари спечели втора поредна квалификация от началото на сезона. До него на първа редица застава Джордж Ръсел от Мерцедес. Веднага зад тях са Шарл Льоклер (Ферари) и Ландо Норис (Макларън). На трета редица са Люис Хамилтън (Мерцедес) и Кевин Магнусен (Хаас). Четврътата редица е за Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин). Топ 10 в стартовата решетка в Сингапур допълват Нико Хюлкенберг (Хаас) и Лиам Лоусън (Алфа Таури). Световният шампион Мак Верстапен ще потегли 11-ти, а съотборникът му Серхио Перес е 13-ти. Гуаню Жу (Алфа Ромео) потегля от бокса, докато Ланс Строл няма да кара днес. Състезателят на Астън Мартин претърпя тежка катастрофа в квалификацията.

Според Пирели, най-добрата стратегия в Сингапур е с едно спиране в бокса. Първата опция е потегляне с медиум за 20-30 тура и след това смяна с хард. Вторият вариант е стартиране със софт за 15-25 обиколки и после има стинт с твърди гуми на Пирели. Има и вариант с два питстопа. Той включва потегляне със софт в първите 13-18 тура. После смяна с хард до обиколка 40-46, след което има още един стинт с най-меките гуми на Пирели. Разбира се, една поява на виртуална или реална кола за сигурност може да обърка сметките и да доведе до извънредни спирания.