Начало Форум Гран при на Тоскана – коментари преди старта

Гран при на Тоскана – коментари преди старта

1556
0
Муджело
снимка: Ферари

Гран при на Тоскана е една от надпреварите, които влязоха в календара на Формула 1 за 2020 г. неочаквано заради пандемията от COVID-19. Ръководителите на спорта и представителите на ФИА се разбраха с пистата Муджело там да се проведе кръг от първенството, който освен това ще е Гран при №1000 в F1 за екипа на Ферари. Пирели ще предостави трите най-твърди типа гуми за уикенда там – C1, C2 и C3, съответно като хард, медиум и софт. Това ще е първата надпревара от Формула 1 на Муджело.

Разположеното сред тосканските хълмове Муджело има интересна конфигурация

Самата писта е доста тясна и с неравности. Настоящият й вариант е от 1974 г., но са останали отделни характеристики още от използваното през 1914 г. трасе. Завоите са 15 и са основно средно- до високоскоростни. В 5,2-километровата обиколка липсват шикани или големи спирания. Предполага се, че в най-бързите криви съвременните болиди от Формула 1 ще преминават с 260-270 км/ч. Асфалтът е абразивен, на места натоварва сериозно гумите. Пистата е изцяло преасфалтирана за последно през 2011 г. Неофициалният рекорд, даден с болид от Формула 1 е на Рубенс Барикело (Ферари) от 2004 г. – 1:18.704 мин.

„Муджело е фантастично допълнение към календара на световни шампионат. За Пирели тази писта има особено значение, защото точно тук изпитахме първите си гуми за Формула 1 – през август 2010 г. Това бе само два месеца след сключването на договора за доставка на гуми от 2011 г. нататък“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Трасето е бързо и впечатляващо. Определено ще натовари сериозно гумите, поради което избрахме и най-твърдите си смеси. Като всяка нова писта Муджело е непозната за пилотите и отборите. Свободните тренировки ще са жизненоважни за събирането на колкото се може повече данни. Ние се подготвихме, анализирайки информация от други шампионати, провеждали стартове на Муджело.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.