Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Унгария – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Унгария – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

2234
0
Гран при на Унгария, Хунгароринг
снимка: Пирели

Гран при на Унгария е 11-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2021. Състезанието се провежда на пистата Хунгароринг до Будапеща.

Люис Хамилтън спечели полпозишъна за състезанието. До него на първа редица ще е съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас. Трети е Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул е със сменена задвижваща система, след като от Хонда са открили пукнатина в агрегата след квалификацията. Серхио Перес е на четвъртата позиция.

На пистата Хунгароринг се изля силен дъжд преди обяд. Час и половина преди старта над трасето отново изгря слънце. Според прогнозата може да вали и по-късно, а рискът от усилване на вятъра и внезапни пориви е по-висок.

Прогнозите за стратегиите по принцип са въз основа на различни условия. От доставчика на гуми Пирели посочиха, че оптималният вариант е с две спирания в бокса: старт със софт за 17-23 обиколки, смяна с хард за 45-50 тура и накрая медиум до финала. Много близка е версията потегляне с медиум (30-35 обиколки) и една смяна – с хард до края на надпреварата.

Възможни са и два други варианта. И при двата стартът е със софт. При първия началният стинт е 15-20 тура, смяна с хард за 50-55 обиколки и пак софт до финала. При втория първата серия е от 20-25 тура и след това се слага хард до карирания флаг.