Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Япония ще се провежда още 3 години на Сузука

Гран при на Япония ще се провежда още 3 години на Сузука

1240
0
Гран при на Япония, Сузука
пистата Сузука; снимка: Пирели

Гран при на Япония ще се провежда на пистата Сузука поне още три години, съобщиха официално от Формула 1. Организаторите на състезанието на едно от най-популярните и обичани трасета в световния шампионат удължиха договора си до края на 2024 г.

Сузука е на 50 км югозападно от Нагоя – третия по големина град в Япония. Пистата е била арена на някои от най-интересните и прочути моменти в историята на спорта

Там се провежда F1 надпревара от 1987 г. насам. От тогава досега на Сузука са били решени 11 титли при пилотите.

„Наистина се радвам, че Формула 1 ще продължи да се състезава на Сузука още три години“, заяви президентът и CEO на спорта Стефано Доменикали. „Япония има специално място в сърцата и умовете на феновете по цял свят. Била е домакин на много от легендарните моменти в спорта. Гран при на Япония винаги е била наистина драматична надпревара. Продължението на контракта е част от дългосрочната стратегия за разширение в Азия.“

Сузука е част от старите писти в календара на Формула 1. Там почти липсват зони за сигурност и пилотите са значително по-внимателни, тъй като всяка грешка струва скъпо. Въпросът се обсъжда особено настоятелно през последните седмици заради изкуствено поставяните ограничения по пистите. И на Сахир, и на Имола имаше спорове защо има подобни лимити, необходими ли са и дори дали са полезни за надпреварите.

През 2022 г. Сузука ще празнува 60-ата си годишнина

Тазгодишната надпревара обаче бе поставена под съмнение, след като автомобилният салон в Токио бе отменен. Той бе насрочен за есента, когато е и Гран при на Япония. До надпреварата има почти шест месеца, а ситуацията с разпространението на коронавируса е динамична. Твърди се обаче, че от Хонда лобират упорито за провеждане на състезанието. Японският производител се оттегля от спорта в края на годината и иска да има старт на Сузука в последния си сезон.