Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Граждани на Валенсия протестират срещу състезанието от F1 в града им

Граждани на Валенсия протестират срещу състезанието от F1 в града им

153
0
Валенсия,Гран при на Европа

Група граждани на Валенсия изпратиха отворено писмо до двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, в което изразяват недоволството си от провеждането на старт от Формула 1 в града им.

Предстоящата Гран при на Европа ще е петото състезание по улиците до пристанището. Надпреварите там не са особено вълнуващи, но местоположението е специално избрано така, че да напомня перлата в короната на F1 – Монако. Досега не е имало случай билетите да са разпродадени на 100%, а и местните жители не го приемат особено радушно. Далеч по-популярен е другият старт в Испания – този на пистата Каталуния до Барселона.

Недоволството доведе до формиране на различни групи, една от които (наречена Circuit Urba No) е изпратила отвореното писмо до Алонсо. В него се казва, че събитието струва прекалено много пари (особено в настоящата тежка икономическа обстановка) и това поставя града под нежелано напрежение и пред неприятни последици. Бърни Екълстоун е обвинен, че преследва като хищник маниите за величие на местните политици и ги убеждава да харчат огромни средства (според слуховете около 100 млн. евро), за да подготвят трасе в границите на населеното място, докато съвсем близо има абсолютно функционираща писта – Рикардо Тормо.

В писмото гражданите призовават сънародника си Алонсо да види със собствените си очи унижението, раздразнението и провокациите, които гражданите са принудени да търпят в резултат провеждането на надпреварата.

Една от най-видимите последици е затварянето на редица пътища. Това води до отклонения не само на частните автомобили, но и на градския транспорт в немалка част от Валенсия.

Преди дни пък бе отменен фестивалът Сан Хуан – огромно ежегодно плажно парти. Властите се опасяваха, че комбинацията между него, Формула 1 и гледането на мачовете от европейското първенство по футбол може да нажежи обстановката.

Очаква се тази година трибуните във Валенсия да са по-малко, тъй като търсенето на билети бе много ниско. От доста време пък се говори за ротация между уличния старт и този на Каталуния.