Начало MotoGP News Грезини Дукати най-накрая потвърди привличането на Марк Маркес

Грезини Дукати най-накрая потвърди привличането на Марк Маркес

541
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини Дукати

Грезини Дукати най-накрая потвърди привличането на Марк Маркес. Шесткратният световен шампион се присъединява към италианския отбор, след като прекара 10 години в редиците на Хонда. Догодина Маркес ще си партнира със своя по-малък брат Алекс.

Маркес се присъедини към Хонда в началото на 2013 г. 30-годишният състезател спечели световната титла още в първата си кампания в кралския клас. След това той защити короната си през 2014 г. и доминира в шампионата.

Маркес направи известна крачка назад през 2015 г. и не успя да се пребори с тогавашния пилоти на Ямаха Хорхе Лоренсо и Валентино Роси. После той отново започна да доминира в шампионата и спечели четири поредни титли в периода 2016-2019 г.

През 2020 г. кариерата на Маркес бе поставена на пауза заради инцидент на пистата Херес. Испанецът счупи дясната си ръка по време на първия старт за тогавашната кампания. После той претърпя три операции и не взе участие в остатъка от сезона.

През 2021 г. Маркес отново пропусна няколко старта заради травмата на ръката и проблеми с диплопия. Пилотът на Хонда все пак спечели състезанията в Германия, САЩ и Емилия Романя. Успехът на Мизано е последен за него до този момент.

Миналата година Маркес също пропусна немалко стартове заради нова операция на дясната ръка. Шесткратният световен шампион се върна в последната фаза на сезона и дори финишира втори в Гран при на Австралия. Това бе и единственият подиум за него през 2022 г.

Тази година Маркес изпитваше огромни затруднения с мотора на Хонда. Испанецът отново пропусна няколко старта заради травма. В средата на лятото започнаха да се появяват слухове, че той ще си тръгне от Хонда след края на сезона. От ръководството на тима дори обявиха, че Маркес е свободен да си тръгне година по-рано.

Преди малко повече от седмица бе обявено, че Маркес си тръгва от Хонда след приключването на настоящата кампания. Шесткратният световен шампион прекратява договора си с Хонда по взаимно съгласие.

Съобщението на Хонда на практика отвори вратата на Маркес към Грезини Дукати. Италианският отбор обаче реши да изчака малко, преди да обяви привличането на испанеца. Маркес идва на мястото на Фабио Ди Джанантонио

„Това е исторически момент за семейството на Грезини.   Фактът, че Марк Маркес избра да се състезава с нас през предстоящия сезон, е абсолютно фантастичен. Аз съм изключително щастлива, че мога да го обявя официално“, сподели Надя Падовани.

„За по-малко от един сезон се сближихме с неговия брат Алекс. Сега ще посрещнем Марк по същия начин, тъй като сме сигурни, че той има целия потенциал да бъде конкурентоспособен още от самото начало. Накрая, но не на последно място, бих искал да благодаря на Фабио Ди Джанантонио за неговия професионализъм и да му пожелавам всичко най-добро за в бъдеще“, добави ръководителят на Грезини Дукати.

„Вълнувам се от това ново предизвикателство. Решението не беше лесно, защото това е голяма промяна във всяко отношение. Но понякога в живота е важно да излезете от зоната на комфорт и да се подложите на изпитания, за да продължите да се развивате“, коментира Маркес.

„Знам, че ще трябва да адаптирам стила си на каране към някои неща. Това няма да е лесно. Но също така съм сигурен, че целият екип на Грезини ще ми помогне много. Нямам търпение да се запозная с екипа и да започна да работя с тях. Искам да благодаря на Надя, Карло и Микеле за доверието и уважението, които ми оказаха“, добави испанският състезател. Догодина братята Маркес ще карат мотоциклет Дукати Десмоседичи GP23.

Все още не се знае кой ще замени Маркес в заводския отбор на Хонда. Говори се, че фаворитът за мястото на испанеца е Мигел Оливейра. Понастоящем португалецът кара за отбора на RNF Априлия и има договор за следващия сезон. Въпреки това, той има клауза, която му позволява да си тръгне, ако получи оферта от заводски отбор.