Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грибковски заяви пред съда, че е бил подкупен от Екълстоун

Грибковски заяви пред съда, че е бил подкупен от Екълстоун

32
0
Бърни Екълстоун

Бившият банкер Герхард Грибковски заяви пред съда в Мюнхен, че е бил подкупен от управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун във връзка с продажба акциите на спорта през 2005-2006 г.

Германецът вече бе осъден на 8 и половина години затвор по обвинение в приемане на подкуп, измама, укриване на данъци и т.н. Неговите показания са едно от основанията за разследването, довело до процеса срещу Екълстоун. Днешните му думи в съда са в полза на обвинението, докато защитата на англичанина ще се опита да докаже, че Грибковски не е бил в качеството си на обществен служител, когато е приел парите ($44 млн.).

Бърни преведе сумата на банкера, за да насочи продажбата на акциите към желания от него концерн – CVC Кепитъл Партнърс. Причината бе, че те му гарантирали запазване на постовете и управлението на спорта, докато други кандидати възнамерявали да го сменят, след като поемат контрола върху Гран при.

83-годишният англичанин отхвърля обвиненията в давана на подкуп.

Предложението очевидно дойде от него. Аз приех офертата. Пред носа ми размахаха морков. Аз го сграбчих – заяви Грибковски в съдебната зала, цитиран от Ройтерс.

Той проследи процеса по постигане на споразумение между двамата посредством серия от срещи. Бившият банкер заяви, че е виновен за това, че е позволил да бъде корумпиран. В същото време обаче отново не бе в състояние да обясни задоволително какво е очаквал Екълстоун в замяна на плащането.

Това остана неясно – заяви Грибковски пред съда, председателстван от съдия Петер Нол, който оглавяваше и състава, пратил бившия банкер в затвора.

Показанията на Грибковски са ключови в делото по отношение на обвинението. Екълстоун признава, че е платил на германеца. Той обаче твърди, че го е сторил заради заплахи от страна на бившия банкер да подаде фалшив сигнал към британските данъчни власти, който да доведе до поредна проверка на бизнеса на Бърни. Самият Грибковски обясни, че е разпространявал слухове по отношение ситуацията с данъците на Екълстоун. Това се случило заради неразбирателство помежду им относно това как да бъде управлявана Формула 1. Германецът отрече да е изнудвал Бърни.

Грибковски освен това е бил разпитван преди няколко седмици от британските данъчни служби относно семейния тръст на Екълстоун. Той е трябвало да обясни всичко, което знае, за ролята на англичанина в Бамбино Холдингс:

Казах им това, което заявявам и пред този съд: не съм имал никаква вътрешна информация за Бамбино, но преди време използвах тръста, за да притисна Екълстоун да реши спор относно Формула 1.

Според предишни показания Грибковски заплашил Екълстоун да каже на британските данъчни, че всъщност Бърни управлява тръста. Това би било незаконно, тъй като ако англичанинът е начело, то компанията би подлежала на облагане с данъци в Обединеното кралство. Наскоро публицистичното предаване „Панорама” на ВВС се занима със същия случай. Тяхното разследване сочи (но без твърди доказателства), че посредством изнасяне на бизнеса си извън Острова Екълстоун е спестил над 2 милиарда долара данъци. Властите са провели свое проучване, продължило 9 години, но в крайна сметка Бърни е платил 10 милиона британски лири и то е приключило. 83-годишния в момента англичанин обясни, че когато Грибковски го заплашил да подаде сигнал, той предпочел да плати, отколкото отново да бъде подложен на разследване, което щяло да продължи години наред и да струва твърде скъпо.