Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан е точно такъв, какъвто искаме да бъде, заяви Булие

Грожан е точно такъв, какъвто искаме да бъде, заяви Булие

29
0
Ромейн Грожан

Шефът на Лотус Ерик Булие заяви, че е доволен от реакцията на Ромейн Грожан по време на и след Гран при на Корея.

Френският пилот на тима протестираше, че е зад съотборника си Кими Райконен – бе изпреварен от него при своя грешка. От питуола обаче му казаха, че се състезава с финландеца, което допълнително изнерви Грожан. Многократните му радио съобщения не доведоха до инструкция от питуола Кими да го пусне, а след финала на надпреварата му бе казано да се усмихва на подиума и че въпросът ще бъде обсъден по-късно.

Малко след това Ромейн обясни, че приема решението на отбора си и разбира, че всъщност неговата грешка му е струвала позицията. Според Булие подобна демонстрация на чувства е съвсем нормална и той очаква състезателите му да са такива.

Нормално е и го разбирам. Добре е да виждаме пилотите си недоволни от факта, че са втори и трети – точно това искаме. Те са състезатели и ще се съгласите с мен, че подобно нещо се очаква от тях. Да, Ромейн бе по-бърз, но това понякога не е достатъчно, за да спечелиш позиция. Вижда се, че вече шест състезания подред той дава същите резултати като съекипника си, когото взимаме за пример. Върши максимално добра работа, ако колата му не е на ниво. С добър болид стига до подиума. И в Сингапур щеше да е на почетната стълбичка, ако не беше проблемът с двигателя. И можем да кажем, че точно такъв Ромейн искаме. Справя се прекрасно. Поехме риск с него и той ни се отплати, както очаквахме – обясни Булие.

Директорът операции на пистата Алан Перман допълни, че Грожан с основание бе раздразнен от ситуацията.

Пускали сме Кими да го задминава няколко пъти тази година. Но е ставало, когато сме имали достатъчно добра причина. На Нюрбургринг например смятахме, че Кими има шанс да победи [Себастиан] Фетел, а на Силвърстоун в средата на дистанцията Райконен бе значително по-бърз. Този път обаче нямаше реалистичен шанс да победим Фетел и затова ги оставихме да се състезават до края. Ромейн вероятно бе ядосан сам на себе си и затова му пратих съобщение накрая, за да го успокоя. Вече е съвсем добре. Може да се предположи, че по време на брифинга ни е имало известна истерия, но всъщност не стана нищо подобно. Той каза, че е наясно с допуснатата грешка и ще се поучи от нея. Кими извади късмет, но той сам стигна до позиция, в която да се възползва от този късмет. За отбора всъщност няма значение. Взехме много точки спрямо Мерцедес и Ферари, а това е страхотно – каза още Перман.