Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан подкрепи действията на Маси по време на състезанието в Абу Даби

Грожан подкрепи действията на Маси по време на състезанието в Абу Даби

2350
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан, снимка Индикар

Ромен Грожан защити действията на Майкъл Маси по време на финалното състезание за сезон 2021 в Абу Даби. Французинът вярва, че състезателният директор на ФИА е взел правилните решения в заключителната фаза от надпреварата. 

Маси бе критикуван заради действията си във финалното състезание за сезон 2021 в Абу Даби. Тогава Николас Латифи катастрофира няколко обиколки преди финала. Това предизвика появата на колата за сигурност. От това се възползва Макс Верстапен, който мина през бокса и смени своите гуми, а Хамилтън остана на трасето. Състезателният директор позволи на затворените с обиколка болиди между двамата съперници да минат напред. В същото време всички останали коли трябваше да запазят своите места. По този начин Люис бе изпреварен от пилота на Ред Бул в последната обиколка и загуби титлата.

Тимът на Мерцедес подаде два протеста, които бяха отхвърлени от стюардите. Германците заплашиха да подадат жалба, но се отказаха от намеренията си. Веднага след края на надпреварата Хамилтън си тръгна от падока и не присъства на задължителната пресконференция. Двамата с Волф не се появиха и на официалното награждаване на ФИА в Париж.

Въпреки всички това Грожан не разкритикува действията на Маси. Бившият пилот на Рено, Лотус и Хаас чувства, че Майкъл е направил правилното решение.

„Има няколко начина да го видите“, сподели Грожан на пресконференция на Индикар.

„Би било странно да не разгърнем тези коли и да имаме Люис на първо място, а след това Макс, като двамата са разделени от четири автомобила, които са затворени с обиколка. От друга страна определено това решение не помогна на Люис. Но като  телевизионен зрител, това бе много вълнуващ финал. Не мисля, че щеше да е хубаво първенството да завърши зад колата на сигурността“.

Грожан изрази симпатиите си към Хамилтън в последното състезание. Той смята съперничеството между британеца и Верстапен като нещо много специално.

„Бях повече за Люис, отколкото Макс. Въпреки това той свърши страхотна работа през целия сезон. Финалът на кампанията бе един от най-добрите в последното десетилетие“.

Според Ромен състезанието на Яс Марина ще се помни дълго време.

„Хареса ми! Беше вълнуващо. Сърцето ми биеше адски силно. Беше невероятно да се види как два болида се борят за титлата в последната обиколка. Грешно е да се мисли, че цялото световно първенство е минало само в един тур. Имаше цели 22 старта. Ако погледнем през сезона, Макс спука гума в Баку и бе ударен в Унгария и Великобритания. Ако погледнем колко точки е загубил, то можеше да спечели шампионата по-рано. Но в Абу Даби Люис заслужаваше повече да спечели. Просто нямаше късмет във финалната обиколка. Но като фен на спорта ми хареса какво се случи и беше много вълнуващо за гледане“, завърши Ромен Грожан.