Начало Избрани Грожан разкритикува наказанието на Алонсо в Монреал

Грожан разкритикува наказанието на Алонсо в Монреал

1134
0
Ромен Грожан, Индикар
Ромен Грожан, снимка Индикар

Ромен Грожан разкритикува наказанието на Фернандо Алонсо в Монреал. Испанецът получи допълнителни пет секунди към своето време заради непозволени защитни маневри по време на битката с Валтери Ботас.

Бившият пилот от F1 и настоящ състезател в Индикар бе съотборник на двукратния световен шампион през втората половина на сезон 2009 в тогавашния отбор на Рено.

След като стартира от първа редица на стартовата решетка, Алонсо отстъпи в състезанието на пистата Жил Вилньов. Пилотът на Алпин имаше проблем с двигателя на Рено. В крайна сметка той пресече финала на седма позиция, преди да получи наказание от стюардите. Така той се смъкна с две места по-надолу в класирането.
Преди това формата на Алонсо през целия уикенд остави Грожан, който за кратко беше съотборник на испанеца в Renault през 2009 г. , много впечатлен, особено от начина, по който алпийският пилот се справи със смесените условия.

Какво удоволствие е да видя Фернандо [да се справя добре]“, каза Грожан във видеоклип с отзиви от състезанието в своя канал в YouTube.

Ако погледнете един 20-годишен пилот, който кара първия си сезон в F1. Той има тази страст, този огън и е невероятен.“

Всеки път, когато излизаше от шикана, той отиваше настрани. В петък той беше бърз на сухо. След това показа впечатляваща скорост на мокрото трасе в Канада.“

Грожан не е съгласен с наказанието на Алонсо

Шефът на Алпин Отмар Шафнауер заяви след състезанието, че според него Алонсо е можел да постигне по-добър резултат, ако не е била колата за сигурност в края на състезанието. Грожан е напълно съгласен с твърденията на румънско-американския специалист.

„[Алонсо имаше] интересна стратегия в неделя“, обясни французина.

Той прекара дълго време с гумите медиум- 20 обиколки.  Алонсо може би беше един от малкото пилоти, които можеха да опитат стратегия с едно спиране в състезанието, ако не беше виртуалната, както и истинската кола за сигурност по-късно в състезанието.“

Алонсо бе санкциониран след края на Гран при на Канада. Във връзка с това Грожан смята, че рейс контролът епрекалил“ с изпълнението на правилата при вземането на това решение.

„След края на състезанието той получи наказание от пет секунди. Донякъде не съм съгласен с такава санкция“, коментира французинът.

Да, може би се е движил два пъти по правата, но преди всичко това не бе абсолютно права отсечка. Искам да кажа, че никак не е лесно да се движиш направо в този участък от трасето.“