Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Усещането да седнеш в нова кола винаги е специално

Грожан: Усещането да седнеш в нова кола винаги е специално

30
0
Ромейн Грожан

Ромейн Грожан посети завода на Лотук в Енстън, където се срещна с екипа си, взеха му мярка за седалка и изкара известно време с хората във фабриката. След това той сподели впечатленията и очакванията си за 2012 г., както и подробности за подготовката си за новия сезон.

– Ромейн, изкара известно време с инженерите в Енстън. Каква подготовка провеждаш с отбора?

– Преди всичко имах шанса да седне в предварителна версия на шасито за 2012 г. Моментът, когато се озоваваш в нов автомобил, винаги е специален, много вълнуващ! Обсъдихме и плановете си за сезона, какво можем да очакваме от състезателните уикенди. Винаги е страхотно да идвам в Енстън, харесва ми да се разхождам из фабриката, да говоря с хора от различните департаменти, да се запознавам с всички. В тима съм от миналата година, вече познавам добре инженерите и механиците, но като пилот никога не спирам да се уча.

– Изгради ли си добра връзка с инженерите, след като работи с тях миналата година?

– Беше страхотно да работя с тях миналия сезон, тъй като това ми позволи да формирам чудесно разбирателство с момчетата. Наистина е важно да изкарваш повече време с тима преди сезона, особено като се има предвид, че ни предстоят 20 Гран при уикенда тази година, което са си повече от 100 дни! От значение е стартът да е на ниво. Всъщност вероятно през 2012-та ще изкарам с тях повече време, отколкото с годеницата си…

– Трудиш се упорито по физическата си подготовка през зимната пауза. Има ли нещо, което да те тормози или друго, което да очакваш с нетърпение?

– Тренировките са част от работата. За щастие аз ги харесвам! Мисля, че работата по вратните мускули е единственото, което не кой знае колко забавно, но пък е изключително важно, за да се справят пилотите със силите, изпитвани в болид от F1. Имам шанс да играя тенис и скуош – тях определено ги харесвам. А когато времето е хубаво, обичам да тичам и да карам колело. Винаги предпочитам да съм навън, на чист въздух!

– Ти си голям фен на тренировките за издръжливост. Каква е програмата ти в това отношение?

– При подготовка да изкараш около 90 минути в автомобил от Формула 1 е полезно понякога да правиш такъв тип упражнения, при това за същото време. Ако искаш да се качиш на подиума, е жизненоважно да не позволяваш и минимален спад в представянето си. По принцип тичам между 10 и 20 км или карам велосипед 60-100 км, за да съм сигурен, че съм на ниво!

– Тази година ще има трима френски състезатели на грида. Забелязал ли си промяна у феновете си у дома напоследък?

– Определено. Френските запалянковци чакаха известно време, докато техен сънародник отново дойде в F1, а сега сме цели трима. Гран при пък идва от френски и страната има сериозна история в спорта! Надявам се отново да изградим подкрепата за F1 във Франция.