Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан вбеси Греъм Рейхал: Старо куче нови номера не учи. Само да...

Грожан вбеси Греъм Рейхал: Старо куче нови номера не учи. Само да не ме наказват като го ударя аз!

2997
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан; снимка: Индикар

Преди десетина години Марк Уебър не сдържа нервите си и нарече Ромен Грожан „first lap nutcase“ заради множеството катастрофи на французина в първите обиколки на надпреварите от Формула 1.

„Опитваме се да постигнем някакви прилични резултати, докато той се мъчи да стигне възможно най-бързо до трети завой“, избухна австралиецът след Гран при на Япония през 2012 г. „Колко грешки може да допуснеш, колко пъти е възможно да сбъркаш по един и същи начин?“

Инцидентът, докарал Уебър до това състояние, бе седми за Грожан през онзи сезон. През 2020 г. австралиецът все още нямаше никак високо мнение за Ромен.

Според мен Грожан разбира страшно погрешно какво е борба гума до гума в съвременните Гран при надпревари. Не мисля, че разбира правилата“, каза Марк след състезанието на пистата Силвърстоун.

Тази репутация на французина очевидно е известна и в Съединените щати, където Грожан се състезава след края на кариерата си във Формула 1. А поведението му по време на състезанието на Барбър Моторспортс Парк направо вбеси Греъм Рейхал, след като помежду им имаше удари.

Самият Грожан не видя нищо особено в ситуацията. Той финишира седми, Рейхал бе осми.

„Да, докоснахме се веднъж-дваж, но това просто е добро състезание. Барбър е чудесна писта, но трудна за изпреварване, особено когато си залостен във влакче. Така е, докоснахме се два пъти. Това, предполагам, е Индикар – екшън гума до гума!“, коментира французинът.

Рейхал изобщо не бе на това мнение и не пестеше цветистите изрази.

„Този нещастник! Удари ме нарочно!“, бе реакцията му по радиото.

След състезанието синът на Боби Рейхал изнесе цяла тирада по адрес на Грожан.

„Само един пилот не е особено коректен. Ще трябва да седнем и да поговорим. Един малък разговор какво, по дяволите, се случва. Мисля, че всички пилоти трябва да се съберем, защото не само аз имам проблем с него. Всъщност доста състезатели вече са имали сблъсъци с този конкретен човек. В Сейнт Питърсбърг удари когото можеше да удари. Тук (на Барбър) удари [Александър] Роси, [Колтън] Херта и мен. В някакъв момент това трябва да спре. А когато нещата се обърнат, защото подобна ситуация ще има, то по-добре рейс контролът да е постоянен в действията си.“

„Както ми сподели и един друг пилот от шампионата, старо куче нови номера не учи. Та това е репутацията му през цялата му кариера в Европа, а ние тук много бързо се убеждаваме колко е вярна. Така че ако рейс контролът е решил да не предприема нищо, добре. Само да не ме наказват, когато го ударя аз! Защото в миналото съм отнасял санкции за много по-малко“, каза още ядосаният на Грожан Рейхал.

Надпреварата за Гран при на Алабама бе спечелена от Пато О’Уорд.