Начало Избрани Група протестиращи хора е опитала да влезе на пистата Силвърстоун

Група протестиращи хора е опитала да влезе на пистата Силвърстоун

870
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
Силвърстоун, снимка, Алфа Ромео

Група с протестиращи хора е опитала да влезе на пистата Силвърстоун в началото на неделното Гран при на Великобритания в F1. За щастие местната полиция и охраната на събитието са успели да ги изведат от района на трасето.

ФИА и F1 потвърдиха подробности за опита за протест, за който полицията предупреди по-рано тази седмица. Недоволството е започнало малко след като състезанието бе обявено бе спряно заради тежката катастрофа на Гуаню Жу.

Можем да потвърдим, че по време на червения флаг няколко души са опитали да влязат на пистата. Тези хора са били незабавно отстранени. Сега този въпрос се решава от местните власти“, се казва в изявление на федерацията.

Оказа се, че протестиращите са симпатизанти от Just Stop Oil. Това е британска неправителствена организация, която иска да гарантира, че Обединеното кралство се ангажира да спре лицензирането и производството на нови изкопаеми горива.

Пилотът на Алфа Ромео в F1 Валтери Ботас каза, че е видял протестиращите на пистата след старта и е съобщил за тях по радиото.

Беше наистина странно. Никога не съм виждал такива хора, които са почти на пистата.“

Така че беше доста опасно. Ако някой го беше оставил там, на излизане от този завой, щеше да стане опасно. Радвам се, че всичко се оправи доста бързо.“

В петък полицията на Нортхемптъншир предупреди F1 за евентуални протести в деня на състезанието на Силвърстоун Органът на реда отправи директен призив към онези, които планират да протестират по време на състезанието и направи следното изявление:

Да се влезе на писта за състезания е изключително опасно. Ако продължите с този безразсъден план, ще застрашите живота си. “

Състезанието във Великобритания е имало няколко подобни инциденти в миналото. През 2020 г. четирима протестиращи от екологичната група Extinction Rebellion са били арестувани. Те са получили незаконен достъп до пистата и са разпънали плакат преди началото на Гран при на Великобритания.