Начало Избрани Полицията в Нортхемптъншир изнесе информация за потенциални протести срещу състезанието във Великобритания

Полицията в Нортхемптъншир изнесе информация за потенциални протести срещу състезанието във Великобритания

872
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
Силвърстоун, снимка, Алфа Ромео

Полицията в Нортхемптъншир твърди, че е получиладостоверна информация“, според която група протестиращи планират да нарушат графика на Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун този уикенд.

Тази седмица F1 прави завръщане на Силвърстоун. Очаква се легендарното британско трасе да бъде посетено от над 400 000 души по време на целия рейс уикенд. Местната полиция обаче твърди, че е получила достоверна информация. Според нея, различни демонстранти планират да нарушат провеждането на британската Гран при през този уикенд. Също така предупреждава за потенциално нахлуване на пистата.

В изявление на полицията в Нортхемптъншир, командирът на събитието главен инспектор Том Томпсън призова протестиращите да не нахлуват на пистата от съображения за тяхната безопасност.

Получихме достоверна информация, според която група протестиращи планира да наруши събитието. Има вероятност за евентуално нахлуване на пистата в деня на състезанието“, заяви главен инспектор Томпсън.

Преди всичко искам да се обърна директно към тази група хора и силно да ви призова да не излагате на риск себе си, пилотите, както и многото маршали, доброволци и граждани.“

Излизането на писта е изключително опасно. Ако продължите да следвате този безразсъден план, застрашавате живота си.“

Протестът, разбира се, е човешко право на всеки в тази страна. Ние сме повече от щастливи да разговаряме с вас, за да ви помогнем да организирате мирен протест на пистата. Все пак ви молим да не създавате ситуация, която да застрашава живота на всички хора.“

Медиата Motorsport.com е потърсила ФИА за коментар относно очакваните протести. Федерацията е отказала да коментира, тъй като ситуацията вече е от компетенцията на органите на реда.

Състезанието във Великобритания е имало няколко подобни инциденти в миналото. През 2020 г. четирима протестиращи от екологичната група Extinction Rebellion бяха арестувани. Те са получили незаконен достъп до пистата и са разпънали плакат преди началото на Гран при на Великобритания.

Поради тогавашното разпространение на COVID-10, двете надпревари на Силвърстоун се проведоха при закрити врати.

През 2003 г. Гран при на Великобритания бе прекъсната, когато католическият свещеник отец Корнелиус Хоран излиза на пистата на праватаХангарв 11-ата обиколка на състезанието. Той е развявал няколко религиозни знамена.

По-късно свещеник е лишен от свобода за два месеца, след като съдът в Нортхемптън го признава за виновен в навлизане в чужди територии при утежнени условия. В допълнение,  маршалът Стивън Грийн получава медала BARC Browning за това, че рискува живота си, за да се справи премахне Хоран от асфалта и да го изведе от пистата.