Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гуаню Жу: Гледал съм повторението на миналогодишната си катастрофа на Силвърстоун само...

Гуаню Жу: Гледал съм повторението на миналогодишната си катастрофа на Силвърстоун само веднъж

664
0
Гуаню Жу
снимка: Майкъл Потс

Гуаню Жу отказва да гледа повторения на страховитата катастрофа, която претърпя след старта на миналогодишната Гран при на Великобритания. Китайският пилот претърпя жесток инцидент в самото начало на състезанието, което бе спряно за дълго след това, докато маршалите поправят предпазните мантинели. Самият Жу написа малко по-късно в социалните мрежи, че е добре и че хейлото го е спасило. По кокпита обаче имаше такива повреди, че впоследствие правилата бяха променени, за да се уякчи структурата над главата на пилота.

„Даже ме даваха по новините на BBC, нали“, спомни си Жу година по-късно. „Стана голяма история. Но аз не съм гледал пак катастрофата. Само веднъж – в медицинския център – исках да разбера как се обърнах. И сега като видя снимка, просто пропускам, защото е ужасяващо да го превърташ отново в главата си. Старая се да не мисля за станалото.“

„Всеки път като се сетя за станалото, чувствам мрак. Усещането, че нещо не е наред. Че това може би е последното ти състезание. Много неща ми минаха тогава през главата. Включително, че това е краят. Опитах се да отпусна волана и после се надявах на възможно най-добрия изход. В крайна сметка от силата на удара зависи дали ще оцелееш“, разказа още пилотът на Алфа Ромео за британския вестник „Телеграф“.

„За семейството ми цялото нещо бе изключително тежко. Добре, че сигурността на тези коли е толкова висока. Очевидно е, че хейло-то ме спаси. През цялото време бях в съзнание. Мисля, че това е много важно. Вероятно това е причината, поради която ме освободиха от медицинския център толкова бързо след катастрофата“, допълни Жу.

Алфа Ромео ще има новости за Гран при на Великобритания и Жу се надява екипът да направи допълнителна крачка напред

„Дано намерим малко повече скорост, каквато ни липсваше в Австрия. Трудни състезания има. Важното сега е да запазим концентрация и да продължим да работим за това да се върнем в топ 10“, допълни Жу.